Linkovi

Sve žešće kritike Trampovog odnosa prema Rusiji


Donald Tramp

Čelnici države, predsjednik Barak Obama i potpredsjednik Džozef Bajden, pozvaće večeras Amerikance da u novembru podrže Hilari Klinton ističući superiornost njenih spoljnopolitčkih sposobnostu u odnosu na Donalda Trampa.

Obama je već ranije, u intervjuu TV mreži NBC, upozorio da izborna pobjeda nije izvjesna i da je sve moguće. Baš kao što je moguće da Rusija pokušava da utiče na novembarske izbore podupirući Trampa, koji je u više navrata davao komplimente Vladimiru Putinu.

U intervjuu za TV ABC potpredsjednika Bajdena pitali su da li i on vjeruje da je Kremlj orkestrirao sajber-krađu dokumentacije Demokratske stranke koju je objavio Vikiliks.

Ne znam konkretno u ovom slučaju, ali to je način na koji operiše Rusija, rekao je Bajden.

Donald Tramp je odgovorio sa konferencije za novinare, ističući da - ako strane vlade, uključujući i rusku, stoje iza hakerskog napada na Demokratsku stranku, to čine jer nemaju poštovanja prema Obaminoj administraciji.

“Predsjednik Tramp će biti mnogo bolji za odnose SAD i Rusije”, rekao je Tramp uz tvrdnju da smatra da ruski predsjednik Putin ne poštuje Klintonovu.

Potom je, podsjećajući na skandal sa privatnim e-mail serverom zbog koga je Klinotova kritikovana I od FBI-ja, rekao:

“Rusijo, ako slušaš, nadam se da ćeš moći da pronađeš 30,000 email poruka koje su nestale. Naši mediji će te nagraditi”.

Kampanja Hilari Klinton oštro mu je odgovorila optužujući ga da ohrabruje rusku špijunažu proiv Sjedinjenenih Država i da poziva Moskvu da se direktno miješa u američku unutrašnju politiku.

Glavni spoljnopolitički savjetnik Hilari Klinton, Džejk Saliven rekao je da je ovo prvi put u istoriji da je jedan predsjednički kandidat zatražio od strane države da špijunira njegovu i da se radi o "pitanju nacionalne bezbjednosti”.

Bivši sekretar za pravosuđe, Erik Holder, kazao je u intervjuu za Yahoo da Trampove kontroverzne izjave o Rusiji pokazuju da republikanski kandidat nije spreman da komanduje Amerikom.

Nije isključeno da će se o Trampu i njegovim ruskim poslovnim i političkim vezama, o kojima mediji pišu, još pričati tokom i poslije konvencije Demokrata.

Na tu temu je u obraćanju delegatima konvencije, vrlo koncizna bilabivša državna sekretarka Medlin Olbrajt.

“Istina je”, kazala je Olbratova, “da bi Trampova pobjeda u novembru bila poklon Vladimiru Putinu.,Ako imamo u vidu ono što znamo o posljednjim akcijama Rusije, Putin jedva čeka da Tramp pobijedi i to bi trebalo da brine svakog Amerikanca”, reka je Klinton.

XS
SM
MD
LG