Linkovi

Izveštaj: Tramp razmišlja da otpusti šefa Federalnih rezervi


Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (arhivski snimak)
Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (arhivski snimak)

Predsednik Tramp razgovarao je sa saradnicima o otpuštanju predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela, prenela je agencija Blumberg.

Pozivajući se na četvoro ljudi upućenih u razgovor, Blumberg prenosi da je Tramp nezadovoljan Pauelom zbog više meseci pada pada vrednosti akcija na berzi i odluke centralne banke u sredu da poveća kamatnu stopu.

Savetnici su, navodno, upozorili Trampa da bi otpuštanje Pauela dodatno destabilizovalo finansijska tržišta ali navode da je Tramp govorio o toj temi više puta u proteklih nekoliko dana.

Izvori Blumberga koji su insistirali na zaštiti anonimnosti, nisu sigurni da će Tramp otpustiti Pauela i nadaju se da će predsednikov bes "popustiti tokom praznika." Bela kuća i Federalne rezerve nisu želele da komentarišu ove izveštaje.

Proteklih nedelja, došlo je do velikih gubitaka na berzama. U petak se završila najgora nedelja za berzanske indekse od 2011. Indeks S&P 500 pao je za više od 7 procenata a pao je i Nasdak.

Od novembarskih izbora, Tramp vrši izmene u svom kabinetu. Sa položaja su otišli ili odlaze sekretar za pravosuđe Džef Sešns, šef osoblja Bele kuće Džon Keli, sekretar za državnu upravu i nacionalne parkove Rajan Zinke, te sekretar za odbranu Džejms Matis.

XS
SM
MD
LG