Linkovi

Tramp: Razgovor s Pjongjangom "nije adekvatan odgovor"


Predsednici SAD i Severne Koreje na televiziji u Seulu
Predsednici SAD i Severne Koreje na televiziji u Seulu

Američki predsednik Donald Tramp ocenjuje da „razgovor nije adekvatan odgovor“ na novu pretnju Severne Koreje koja je ponovo lansirala raketu preko Japana. Tramp je na Tviteru napisao da „SAD sa Severnom Korejom razgovaraju već 25 godina i da im Pjnongjang iznuđuje novac i da razgovor nije odgovor.“ Sekretar za odbranu Džim Matis, u reagovanju na tvit predsednika tvrdi suprotno: da SAD nikad ne odustaju od diplomatskih rešenja. Severna Koreja brani ispaljivanje rakete preko Japana i saopštava da je to odgovor na zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD.

Severnokorejska državna novinska agencija citirala je Kim Džong Una koji je rekao da je ispaljivanje rakete bilo nalik “pravom ratu” I da je to prvi korak Pjongjanga u vojnim operacijama na Pacifiku i “značajan uvod u obuzdavanju Guama”. Japanski premijer Šinzo Abe i predsednik Južne Koreje Mun Džae In saglasili su se da treba maksimalno pritisnuti Severnu Koreju da krizu počne da rešava dijalogom. 15 članica Saveta Bezbednosti UN već je preduzelo korake u tom pravcu i tokom hitne sednice u utorak uveče pozdravilo saopštenje predsednika u kojem osuđuje lansiranje rakete preko Japana.

Mislim da je to bilo snažno i dobro saop[tenje. Jednoglasno smo ga usvojili i mislim da šalje dobru poruku Severnoj Koreji. Ponavljam, nadam se da će Severna Koreja poslušati Savet bezbednosti UN I da će se svega pridržavati. Razgovaraćemo o narednim potezima. Ne možemo da predvidimo ishod, ali se nadam da ćemo usvojiti rezoluciju koja se oslanja na izjavu predsednika.”, rekao je ambasador Japana u UN Koro Bešo.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli poziva druge zemlje da se pridruže u osudi Severne Koreje.

“Pozivamo sve zemlje da striktno, u potpunosti i odmah primene sankcije koje je Savet bezbednosti usvojio protiv Severne Koreje. Svet je ujedinjen protiv Severne Koreje, nema sumnje u to. Vreme je da režim u Pjongjangu shvati u kakvu se opasnost upušta. SAD neće dozvoliti da ovo bezakonje potraje, i ostatak sveta je uz nas.”

Kina se pridružila osudi Severne Koreje ali je njen ambasador pozvao zemlje članice da pokažu uzdržanost i izbegavaju uzajamno provokativne aikcije. I kineski i ruski ambasador su naglasili da ne postoji vojno rešenje za ovu krizu.

XS
SM
MD
LG