Linkovi

Tramp rasplamsao pitanja o ulozi SAD u Siriji


Trump Fuels Questions About US Role in Syria
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

U Vašingtonu su se pojavila pitanja o budućnosti američke uloge u Siriji, nakon što je predsednik Donald Tramp skrenuo pažnju na napredak u borbi protiv Islamske države i predvideo američko povlačenje iz sirijskog konflikta "veoma brzo".

U Siriji, Islamska država svedena je na gotovo nepostojeći faktor u građanskom ratu u toj zemlji, izgubivši najveći deo teritorije, što je nešto što je Tramp naglasio prošle nedelje.

"I, usput, isprašili smo ID i izaći ćemo iz Sirije, vrlo uskoro. Neka se ljudi pobrinu o tome", rekao je Tramp, upotrebljavajući skraćenicu za militantnu grupu.

Izjava je izgleda iznenadila mnoge u Vašingtonu, uključujući i Stejt department.

"Ne znam. Ne znam", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Naured odgovarajući na pitanje. "Morala bih da vas uputim nazad na Belu kuću".

Arhiva - Konvoj američkih oklopnih vozila viđen pored sela Jalanli, na zapadnom obodu grada Manbiđ, 5. marta 2017.
Arhiva - Konvoj američkih oklopnih vozila viđen pored sela Jalanli, na zapadnom obodu grada Manbiđ, 5. marta 2017.

Za Set Džons iz Centra za strateške i međunarodne studije, dobra vest je da je Islamska država izgubila kontrolu.

Međunarodni bezbednosni eksperti slažu se da ID nije borbena snaga kakva je nekad bila, ali izazovi ostaju u Siriji i daleko su od onoga što SAD i njeni saveznici mogu da ignorišu.

"Dokle god postoje vlade koje su slabe, neefektivne, nelegitimne u mnogim slučajevima, postojaće šanse za grupe da upotrebljavaju teritoriju kao utočište i izvođenje napada u tim zemljama i takođe da ih koriste kao lansirnu rampu za spoljašnjost", kaže Džons. "U Siriji, prema našim procenama, još uvek između 30 i 50 hiljada džhadista moglo bi da se prebaci preko granice u Tursku".

Za sada, operacije SAD se nastavljaju. Portparol Pentagona rekao je da se vojna misija SAD - poraz Islamske države - nije promenila.

XS
SM
MD
LG