Linkovi

Tramp proglasio krizu javnog zdravlja zbog opijata


Predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je nacionalnu krizu javnog zdravlja, kako bi se zemlja suočila sa rastućim problemom zavisnosti od opijata, zbog koje je svakog dana tokom prošle godine umiralo 175 ljudi.

Tramp je poručio da Amerika "ne sme da dozvoli da se to nastavi". "Možemo da budemo generacija koja će okončati opijatsku krizu. Mi to možemo”, rekao je Tramp okupljenima u Beloj kući, koji su mu aplaudirali.

Američki predsednik naglasio je da je neophodna hitna akcija, kako bi se borili protiv prekomerne upotrebe narkotika, koja je trenutno vodeći uzrok nenamernih smrti u SAD.

"Više osoba danas umire od predoziranja narkoticima, nego od ubistava vatrenim oružjem i saobraćajnih nesreća zajedno", dodao je Tramp.

Trampova deklaracija omogućiće saveznim državama veću fleksibilnost kada je reč o korišćenju federalnih sredstava, ali neće obezbediti sredstva specifično za opijatsku krizu.

Ona će takođe proširiti upotrebu telemedicine, ukinuti neke regulative i preusmeriti deo federalnog fonda za borbu protiv HIV-a kao pomoć zavisnicima od opijata.

Zvaničnici administracije ranije su rekli da će apelovati na Kongres da tokom pregovora o budžetu doda novac u hitan fond za javno zdravlje, koji nije obnovljen godinama.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi opisala je deklaraciju kao "reči bez novca".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG