Linkovi

Tramp priznao da mu se sin sastao sa Rusima zbog informacija o Hilari


Predsednik Tramp sa ćerkom Ivankom i sinovima Erikom i Donaldom mlađim (arhivski snimak)
Predsednik Tramp sa ćerkom Ivankom i sinovima Erikom i Donaldom mlađim (arhivski snimak)

Američki predsjednik Donald Tramp priznao je da se, tokom predizborne kampanje 2016. godine, njegov sin sastao sa Rusima u Trampovoj kuli u Njujorku da bi prikupio informacije o demokratskom kandidatu Hilari Klinton. Trampovi advokati u međuvremenu su zaprijetili da će se na sudu boriti da spriječe bilo koji pokušaj specijalnog tužioca Roberta Malera da zahtijeva od predsjednika da svjedoči o kontaktima svoje kampanje i Rusije.

Predsjednik Tramp priprema se za žestok obračun sa specijalnim tužiocem Robertom Malerom. Trampovi advokati poručuju da će se suprostaviti eventualnom Malerovom zahtjevu da Tramp svjedoči u istrazi Rusije, ako treba, i pred Vrhovnih sudom.

“Nalog za svjedočenje uživo predsjednika SAD nikada nije testiran u sudu i ima puno mišljenja i presedana protiv toga. Međutim, ako se donese odluka, spremni smo da to rešavamo pred sudom”, kazao je predsednikov advokat Džej Sekulov.

Tramp i dalje oštro kritikuje istragu ruskog miješanja. Od skupa u Ohaju, na kojem je poručio da su, kako kaže, "ruski lov na veštice pokrenule demokrate", do radnog odmora na jednom od golf terena, tokom kojeg se tim povodom više puta oglašavao na Tviteru.

Trampov bijes podstakao je izvještaj dnevnika “Vašington post” da je američki lider sve više zabrinut da bi istraga mogla da naškodi, kako smatra, nevinim i pristojnim ljudima – uključujući i njegovog sina Dona mlađeg, prije svega zbog njegovog učešća na sada već čuvenom sastanku sa Polom Manafortom, Džeredom Kušnerom i Rusima.

Tramp je u svom stilu tvitovao da, kako se izrazio, “lažne vijesti” prenose potpunu laž da je zabrinut zbog sastanka koji je njegov sin Donald imao u Trampovoj kuli.

Donald Mlađi prvobitno je tvrdio da se na sastanku razgovoralo o usvajanju djece iz Rusije. Voditelj televizije Foks Njuz, Šon Heniti pitao ga je: "Da li si rekao ocu nešto o sastanku”?

"Toliko je bio beznačajan, da nije imalo ništa da se kaže”, odgovorio je Donald Mlađi.

Predsjednik međutim sada priznaje šta je bila stvarna svrha sastanka – da se prikupe negativne informacije o Hilari Klinton.

“To je bio sastanak da se dobiju informacije o protivniku, što je potpuno legalno i stalno se radi u politici – i ništa se nije dogodilo. Ja nisam znao za sastanak”, poručio je Tramp na Tviteru.

I dok Tramp javno tvrdi da nije znao da će sastanak biti održan, televizija ABC, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi da njegov bivši advokat Majkl Koen ističe da predsjednik jeste znao. To je privuklo i pažnju specijalnog tužioca koji želi da zna šta se zaista dogodilo iza zatvorenih vrata. Trampov aktuelni advokat tvrdi da je sve bilo legalno.

“Kako bi moglo da bude nelegalno? Pravo pitanje je da li se sastankom te vrste krše zakoni, uredbe ili propisi? Niko nije na to ukazao”.

Izborni štabovi u Sjedinjenim Država redovno rade istraživanje o političkim protivnicima, ali ne u saradnji sa predstavnicima zemalja koje se smatraju neprijateljskim. Ruski zvaničnici su za vrijeme predizborne kampanje 2016. godine bili pod američkim sankcijama.

XS
SM
MD
LG