Linkovi

"Bez problema ću zatvoriti vladu ako Kongres ne usvoji nove imigracione zakone"


Predsednik Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp ponovo je zapretio da će zatvoriti federalnu vladu ako Kongres ne usvoji nove zakone o imigraciji koji su deo predloga budžeta, a rok za usvajanje tog predloga je kraj septembra.

"Ako ne uspemo da osiguramo granicu posle godina i godina razgovora koje smo vodili unutar SAD, neću imati problem da zatvrim federalnu vladu", rekao je Tramp na konferenciji sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom u ponedeljak.

Tramp je rekao da će "uvek ostaviti prostor za pregovore" u vezi sa njegovim zahtevom da se na granici sa Meksikom izgradi zid, što bi koštalo oko 25 milijardi dolara.

Predsednik Donald Tramp pretio je u nedelju na Tviteru pretio je da će zatvoriti vladu SAD ako Kongres ne odobri sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Američki lider tvrdi da opozicione demokrate treba da "glasaju za bezbednost na granici koja uključuje i zid", a poziva i na druge promene imigracionog sistema. Ipak, i neki republikanci su, zajedno sa demokratama, u prošlosti odbili da glasaju za imigracione predloge Donalda Trampa.

Tramp je na tviteru pozvao SAD da "konačno usvoje sistem imigracije baziran na zasluzi" jer su "zemlji potrebni sjajni ljudi".

Tramp poziva na odobravanje sredstava za izgranju zida, koji je jedno od njegovih najvećih obećanja iz kampanje 2016. Zid bi koštao oko 20 milijardi dolara, ali je Kongres do sada odobrio samo 1,5 miliardi za obezbeđivanje granice.

Tramp je zapretio zatvaranjem vlade jer rezoluciji kojom je obezbeđeno njeno finansiranje ističe rok krajem fiskalne godine - u septembru. Ipak, do sada se pokazalao da Kongres u poslednjem času, postigne dogovor o finansiranju federalne vlade.

Osim lobiranja za zid, Tramp nastavlja da preti imigrantskim porodicama koje ilegalno dolaze u SAD iz Meksika. Tvrdi da će se suočiti sa posledicama, čak iako budu došli sa decom.

"Kongres mora da popravi NAJGLUPLJE I NAJGORE imigracione zakone na svetu!", napisao je Tramp. Nema naznaka da bi Kongres mogao da glasa o novim imigracionim zakonnima, s obrizom na to da je Predstavnički dom na petonedeljnoj letnjoj pauzi.

Trapm je osudio "nesposobne demokrate koje žele otvorene granice i ne mare za zločine, ali imaju lažne medije na svojoj strani".

Zbog Trampove politike "nulte tolerancije" prema ilegalnim imigrantima, oko 2500 dece je bilo odvojeno od roditelja ilegalnih imigranata. Sud je odredio da sva deca moraju biti vraćena roditeljima do 26. jula, ali je njih oko 700 i dalje u nadležnosti vlade iz različitih razloga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG