Linkovi

Tramp preti da će povući SAD iz Svetske trgovinske organizacije


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramop zapretio je da će povući Sjedinjene Države iz Svetske trgovinske organizacije, ako se međunarodna trgovinska institucija "ne poboljša".

"Ako se ne poboljšaju, povući ću se iz STO-a", rekao je Tramp u intervjuu Blumbergu, uz ocenu da je sporazum o osnivanju organizacije "najgori trgovinski dogovor ikada postignut".

Američko povlačenje moglo bi da znatno oslabi jednu od osnova globalnog trgovinskog sistema, s obzirom na to da su SAD imale ključnu ulogu u njenom osnivanju.

Tramp je ocenio da procedura za rešavanja sporova u Svetskoj trgovinskoj organizaciji nije povoljna za SAD, ali i naglasio da je Vašington prošle godine počeo da dobija sporove protiv trgovinskih partnera koji su se usprotivili američkim tarifama.

"A znate zašto? Zato što znaju da ću se povući, ako to ne bude slučaj", ustvrdio je američki predsednik.

Blumberg je u međuvremenu preneo da Tramp planira da već naredne nedelje uvede dodatne tarife na kineske proizvode u vrednosti od 200 milijarde dolara.

Američki lider takođe je zapretio da će uvesti carine na strane automobile, što je navelo predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da u petak upozori da će Evropska unija uzvratiti na taj potez.

Rusko ministarstvo ekonomije je na Trampovu pretnju povlačenja iz STO-odgovorilo da će američka ekonomija pretrpeti štetu, ako ne bude poštovala pravila organizacije.

XS
SM
MD
LG