Linkovi

Nova bezbednosna strategija: Američki interesi prioritet


Predsednik Donald Tramp govori o novoj strategiji za nacionalnu bezbednost, 18. decembar 2017.
Predsednik Donald Tramp govori o novoj strategiji za nacionalnu bezbednost, 18. decembar 2017.

Predsednik Donald Tramp predstavio je u ponedeljak novu strategiju za nacionalnu bezbednost, koja održava prioritete njegove politike "Amerika prvo" - zaštitu SAD i njenih granica, obnovu vojske, isticanje američke snage u inostranstvu i zalaganje za trgovinske mere povoljnije za Ameriku.

Tramp je u govoru u Vašingtonu rekao da njegova bezbednosna strategija prvi put obuhvata ekonomsku bezbednost, kao i obnovu američke infrastrukture i izgradnju zida duž granice sa Meksikom. Najavio je da i će biti ukinuta ograničenja u odbrambenoj potrošnji, uvedena 2013. godine.

Predstavljajući plan, na kojem je njegova administracija počela da radi pre 11 meseci, Tramp je često koristio retoriku iz predizborne kampanje i kritikovao svoje prethodnike što su, kako je istakao, zanemarivali američke građane, dok su bili usredsređeni na izgradnju nacija u inostranstvu.

"Naši lideri odlutali su od američkih principa. Izgubili su iz vida američku sudbinu i poverenje u američku veličinu", rekao je predsednik.

Dodao je i da se novom strategijom prepoznaje da su "Sjedinjene Države uključene u "novo doba suparništva".

“Prepoznajemo da su širom sveta u toku vojna, ekonomska i politička nadmetanja. Suočavamo se sa odmetničkim režimima koji prete Sjedinjenim Državama i našim saveznicima. Suočavamo se sa terorističkim organizacijama, transnacionalnim kriminalnim mrežama i drugima koji šire nasilje i zlo u svetu", naglasio je Tramp.

Kako je prethodno saopšteno iz Bele kuće, nova strategija daje "jasna uputstva" za borbu protiv najopasnijih i najdugotrajnijih pretnji.

Da bi zemlja bila konkurentnija na međunarodnoj sceni, zvaničnici Trampove administracije usredsređeni su na, kako je saopšteno, četiri ključna nacionalna interesa: zaštitu zemlje, unapređenje američkog prosperiteta, očuvanje mira kroz snagu i promovisanje američkog uticaja.

"Moramo da radimo zajedno, više nego ikada, da bi osigurali da zemlje poštuju vladavinu prava, suverenitet svojih suseda i podržavaju poredak posle Hladnog rata: mir, stabilnost i kolektivnu bezbednost", saopštio je prošle nedelje savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće H. R. Mekmaster.

Strategija identifikuje tri grupe koje prete tom poretku.

Prva grupa obuhvata zemlje poput Rusije i Kine, koje pokušavaju da uspostave novi globalni poredak, u vojnom i ekonomskom smislu što će, kako veruju zvaničnici, naškoditi američkim interesima.

U drugoj grupi su takozvani odmetnički režimi, kao što su Severna Koreja i Iran, koji razvijaju oružje za masovno uništenje dok istovremeno podržavaju terorizam i druge destabilizujuće aktivnosti.

U poslednjoj grupi su transnacionalne terorističke organizacije i organizovane kriminalne grupe.

Zvaničnici administracije kažu da će se nova bezbednosna strategija suprostaviti tim različitim grupama na globalnoj sceni.

Međutim, postavlja se pitanje kako će Sjedinjene Države ostvariti novu strategiju, kojom se takođe pokušava odbaciti ideja da bi politika "Amerika prvo" trebalo da bude protumačena kao "samo Amerika".

Umesto toga, kako je najavljena, biće potvrđena posvećenost Sjedinjenih Država saveznicima, NATO-u i Ujedinjenim nacijama, iako se jasno stavlja do znanja da Tramp veruje da bi trebalo reformisati obe organizacije.

Sjedinjene Države ne isključuju ni saradnju sa zemljama koje vidi ka glavne rivale, među kojima su Kina i Rusija.

U novoj strategiji se navodi i da SAD neće nametati svoj način života i demokratiju dok se, za razliku od strategije Obamine administracije, klimatske promene ne navode kao nacionalna bezbednosna pretnja.

"Rusija se meša širom sveta"

Trampova administracija je u dokumentu navela da se Rusija meša u unutrašnja politička pitanja u zemljama širom sveta, ali nije direktno optužila Moskvu za mešanje u prošlogodišnje američke predsedničke izbore.

Kritika Rusije odražava dugogodišnji stav američkih diplomata da ta zemlja aktivno podriva američke interese na unutrašnjem planu i u inostranstvu, uprkos Trampovim pokušajima da uspostavi bolje odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi agencija Rojters.

"Rusija koristi informacione operacije kao deo ofanzivnih sajber napora da utiče na javno mnjenje širom sveta. Njena kampanja kombinuje obaveštajne operacije i lažne internet naloge sa državnim medijima, posrednicima i plaćenim korisnicima društvenih medija ili botovima", navodi se u strategiji."

Tramp je u govoru u ponedeljak napomenuo da mu je Putin u nedelju, u telefonskom razgovoru, zahvalio na američkim obaveštajnim podacima koji su pomogli da se spreči bombaški napad u Sankt Petersburgu.

Predsednik je rekao da bi saradnja "trebalo da funkcioniše na taj način".

"Međutim, dok tražimo takve prilike za saradnju, branićemo našu zemlju kao nikada ranije", poručio je američki lider.

XS
SM
MD
LG