Linkovi

Tramp predaje svoju kompaniju sinovima


Donald Tramp sa decom pred prvu konferenciju za novinare u poslednjih šest meseci, Njujork 11. januar 2017.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp održao je prvu konferenciju za novinare otkako je odneo pobedu na izborima. Konferencija je prvobitno bila zakazana kako bi Tramp govorio o svojim poslovnim interesima i načinima na koje će da spreči eventualne sukobe interesa, međutim s obzirom na najnoviji skandal povodom izveštaja u kojima se iznosi da je Rusija prikupljala informacije u nastojanju da ga kompromituje, novinare je najviše interesovao njegov komentar povodom toga.

Prva zvanična konferencija za novinare novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa od jula prošle godine održana je dan pošto su u javnost dospeli izveštaji da Rusi imaju kompromitujuće lične i finansijske informacije o budućem američkom predsedniku.

“Tako nešto nikada nije trebalo da bude napisano, i svakako nikada nije trebalo da bude objavljeno. To je laž. To se nije desilo. Grupa mojih protivnika se sakupila - oni su bolesni ljudi - i sastavili su ovo smeće”, rekao je Tramp.

Mediji javljaju da dokument koji su pripremili američki zvaničnici tajnih službi, sadrži navode prema kojima su zvaničnici Trampove kampanje bili u dosluhu sa ruskim obaveštajnim službama. Takođe je rečeno da su razmatrali navodne Trampove seksualne aktivnosti.

Donald Tramp je na konferenciji priznao da se Rusija mešala u novembarske izbore, ali je istakao da ne smatra da je to loša stvar.

“Ako se Putinu dopada Donald Tramp, znate šta ljudi, to se zove prednost a ne prepreka”, poručio je budući američki predsednik.

Tramp je dodao da će, čak iako je Putin podržavao njegovu kandidaturu, a ne demokratu Hilari Klinton, on ipak biti oštriji nego što bi ona bila kada dođe do odnosa sa ruskim liderom na svetskoj sceni, nakon što preuzme dužnost iduće nedelje.

Novoizabrani predsednik je snažno negirao da ima bilo kakave finansijske interese u Rusiji.

“Nemam nikakvu saradnju sa Rusijom, nemam poslove u Rusiji, ne postoje planovi za posao sa Rusijom jer smo se držali podalje. Nemam zajmove u Rusiji. Mogli bismo lako da sklopimo poslove sa Rusijom ali ja to ne želim jer mislim da bi to bio sukob interesa”.

Tramp je pred 250 novinara izjavio da će njegova dva sina, Donald Tramp mlađi i Erik, zajedno sa jednim rukovodiocem Trampove organizacije preuzeti kontrolu nad njegovim globalnim poslovnim interesima pošto on preuzme predsedničku dužnost 20. januara.

“Don i Erik će upravljati kompanijom i o tome neće raspravljati sa mnom. Ovo je samo deo dokumenata koje sam potpisao o potpunom prenosu kontrole nad kompanijom mojim sinovima”.

Njegov advokat Šeri Dilon je u dugačkom i detaljnom obraćanju objasnila da će od sada Trampovi sinovi imati kontrolu nad terenima za golf, hotelima, poslovnim zgradama i potrošačkim proizvodima koji nose njegovo ime, i da će Tramp biti potpuno biti izolovan od menadžmenta kompanije. Taj plan međutim nije ispunio zahteve da proda sve svoje posede i stavi bogatstvo u tzv. slepi fond u kom slučaju on ne bi imao informacije o tome kako se njegov novac investira.

XS
SM
MD
LG