Linkovi

Tramp pred NATO samit optužio Nemačku da je "zarobljenik" Rusije


Predsednik SAD, Donald Tramp, gestikulira dok razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, tokom bilateralnog doručka, u sredu, 11. jula 2018. godine u Briselu.

Predsednik SAD, Donald Tramp, javno je i snažno napao Nemačku na početku godišnjeg NATO samita u Briselu, zbog njene podrške sporazumu sa Rusijom o gasovodu preko Baltičkog mora, optužujući je da je "zatočenik" Rusije.

Tokom usijanog radnog doručka sa geleranim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom u sredu, Tramp je rekao da Nemačka plaća milijarde dolara Rusiji, dok "mi treba da je branimo od Rusije".

Tramp je takođe rekao da je "vrlo neprikladno" to što Sjedinjene Džrave plaćaju daleko više za odbranu Evrope od drugih članica NATO, ponavljajući svoju primedbu učestalo ponavljanu poslednjih dana i u govorima, i na Tviteru.

On je zahtevao da NATO članice učestvuju sa više novca u odbrani Alijanse, koja je kičma odbrane Zapada i vojne saradnje nakon Drugog svetskog rata.

Stoltenberg je odgovorio, naglašavajući da NATO članice moraju biti u stanju da rade zajedno, uprkos svojim razlikama.

Dramatična razmena postavila je ton onoga za šta se već očekivalo da će biti zategnut dan sastanaka sa liderima vojne alijanse.

Očekje se da će Tramp nastviti da se, tokom sastanaka na samitu, konfrontira sa NATO saveznicima po pitanju njihovog trošenja na odbranu, što dolazi usred zategnutih odnosa između predsednika SAD i najbližih tradicionalnih saveznika Sjedinjenih Država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG