Linkovi

Tramp poziva premijera Indije u posetu kasnije ove godine


Premijer Indije Narendra Modi govori nakon otvaranja prvog međunarodnog ekonomskog samita u Gandinagaru, Indija, 9. januar 2017. (REUTERS/Amit Dave - RTX2Y5RN)
Premijer Indije Narendra Modi govori nakon otvaranja prvog međunarodnog ekonomskog samita u Gandinagaru, Indija, 9. januar 2017. (REUTERS/Amit Dave - RTX2Y5RN)

Predsednik Donald Tramp razgovarao je telefonom u utorak sa premijerom Indije i pozvao ga da poseti Sjedinjene Države kasnije ove godine.

Tramp je rekao premijeru Narendri Modiju da Sjedinjene Države smatraju Indiju "pravim prijateljem i partnerom u suočavanju sa izazovima širom sveta", saopštila je Bela kuća.

Dvojca lidera odlučna su da "stoje rame uz rame u globalnoj borbi protiv terorizma". Takođe su raspravljali o ekonomskoj saradnji i odbrani, kao i bezbednosti u južnoj i centralnoj Aziji.

Tramp očekuje da ugosti Modija u Sjedinjenim Državama kasnije ove godine, kaže se u saopštenju.

Pakistan, zajednička briga

SAD i Indija su dve najveće svetske demokratije. Oni dele zabrinutost zbog ratobornosti koja dolazi iz Pakistana i zbog uzdizanja Kine.

Tokom izborne kampanje u SAD, kada je Tramp koristio negativnu retoriku o stranim zemljama, bio je izrazito pozitivan kada bi govorio o Indiji. Pohvalio je Modija zbog uspeha u reformi birokratije i ekonomskog rasta.

Modi i uspeh na izborima

Modi je postigao uspeh na izborima poput Trampa, kroz svoj populistički i nacioopnalistički nastup.

Odnosi Indije i SAD generalno su napredovali tokom Obamine administracije, ali Nju Delhi se nada da će Tramp zauzeti čvršću poziciju naspram Pakistana, koji uživa značajnu američku pomoć.

Indija i Pakistan su susedi i borili su se međusobno u tri rata.

XS
SM
MD
LG