Linkovi

Mediji: Tramp potpisuje novu zabranu putovanja u ponedeljak


Arhiva - Predsednik Donald Tramp potpisuje uredbu koja uvodi oštriju zabranu ulaska u SAD 27. januara 2017, u Pentagonu u Vašingtonu. Federalni sud je suspendovao uredbu.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp potpisuje uredbu koja uvodi oštriju zabranu ulaska u SAD 27. januara 2017, u Pentagonu u Vašingtonu. Federalni sud je suspendovao uredbu.

Predsednik Donald Tramp, kako se očekuje, potpisaće u ponedeljak novu uredbu o imigraciji i putovanju u Sjedinjene Države, nakon što je savezni sud blokirao prethodni takav pokušaj administracije, javljaju mediji u SAD.

Detalji o novoj uredbi nisu bili poznati u subotu. Ranije ove nedelje, Asošijeted pres je javio da nova zabrana putovanja neće uključivati Irak na spisak zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom na koje će se odnositi odluka.

Savezni sud blokirao je zabranu putovanja koju je 27. januara uvela administracija, a koja se odnosila na građane sedam zemalja - Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, kojima je zabranjen ulazak u SAD. Takođe je zaustavila program prihvata izbeglica u SAD.

Tramp je naveo brigu zbog terorizma kao glavni razlog potpisivanja privremene zabrane putovanja.

Sudski procesi

Više od 25 tužbi podneto je sudovima u SAD protiv zabrane, ali Deveti okružni apelacioni sud SAD bio je taj koji je suspendovao predsednikovu uredbu, u slučaju koji je pokrenula severozapadna savezna država Vašington.

Originalna uredba izazvala je haos na aerodromima kada su inostrani putnici, uključujući i one kojima je dozvoljen boravak u SAD kao nosiocima zelene karte, privremeno sprečeni da uđu u zemlju.

Sajt Politiko javio je da se očekuje da Tramp potpiše novu uredbu u Sekretarijatu za unurašnju bezbednost (DHS). Zaposleni u DHS dobili su instrukcije da rade od kuće u ponedeljak ujuro, javlja Politiko, citirajući unutrašnji mejl koji je poslat kasno u petak.

Predsednikovu uredbu, vrlo nepopularnu u inostranstvu, podržala je otprilike polovina Amerikanaca, sudeći po istraživanjima javnog mnjenja objavljenim malo pošto je stupila na snagu.

XS
SM
MD
LG