Linkovi

Tramp produžio mere prema Zapadnom Balkanu


Predsednik Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp odlučio je da na godinu dana produži vanredne mere prema Zapadnom Balkanu, koje su uvedene izvršnom uredbom predsednika Džordža Buša pre 16 godina, saopštila je Bela Kuća. To je prva izvršna odluka koju je predsednik Tramp potpisao po dolasku na dužnost a koja se odnosi na Zapadni Balkan.

Predsednik je obavestio američki Kongres da procenjuje da se pretnja zbog koje su mere uvedene nastavljaju i dalje.

"Pretnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu ili finansiraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i na drugim mestima na zapadnom Balkanu, ili u opstrukcijama sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucije UN na Kosovu nije otklonjena",navedeno je u odluci koju je potpisao Tramp, nakon predsednika Džordža Buša Mlađeg i Baraka Obame. Izvršna uredba bila je odpunjena 2003. da bi obuhvatila dodatne korake u odnosu na postupke kojima se opstruira primena Ohridskog sporazuma u Makedoniji.

“Činovi ekstremističkog nasilja i aktivnosti opstrukcije navedene u tim izvršnim uredbama su neprijateljski prema američkim interesim I nastavljaju da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti I spoljnoj politici SAD. Iz tog razloga odlučio sam da je neophodno da se produže vanredne mere za Zapadni Balkan”, naveo je Tramp.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD. Od početka ove godine na listi se nalazi i lider SNSD-a i RS Milorad Dodik, prenose mediji.u Bosni i Hercegovini. Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG