Linkovi

Tramp zbog "nacionalnog jedinstva" potpisao sankcije Rusiji


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp potpisao je zakonski predlog za koji je rekao da ima "znatne nedostatke" i da su "neke od njegovih odredbi očigledno neustavne". Zakonom, kojim se Moskva kažnjava zbog mešanja u prošlogodišnje američke izbore, uvode se nove sankcije Rusiji, ali i Iranu i Severnoj Koreji.

Njime se takođe ograničava predsednikova moć da ukine kaznene mere. "Ograničavanjem fleksibilnosti izvršne vlasti, ovaj zakonski predlog otežava SAD da postignu sporazume korisne za američki narod i znatno će zbližiti Kinu, Rusiju i Severnu Koreju”, poručio je Tramp u jednom od dva saopštenja, koja je danas objavila Bela kuća.

"Uprkos tim problemima, potpisujem zakonski predlog zbog nacionalnog jedinstva”, dodao je američki predsednik i podsetio da je “od predstavljanja zakonskog predloga, izrazio zabrinutost Kongresu o brojnim načinima na koje on nepropisno ugrožava izvršnu vlast, stavlja američke kompanije u podređeni položaj i šteti interesima evropskih saveznika”.

Zakonski predlog je gotovo jednoglasno usvojen u oba doma Kongresa, tako da bi zakonodavci vrlo lako mogli da ponište eventualni veto predsednika Trampa.

XS
SM
MD
LG