Linkovi

Tramp ponovo među pristalicama


Pristalice predsednika Donalda Trampa u Feniksu, u Arizoni
Pristalice predsednika Donalda Trampa u Feniksu, u Arizoni

Predsednik Donald Tramp obići će pograničnu službu blizu granice sa Meksikom, u saveznoj državi Arizoni na jugozapadu zemlje. Tramp će doputovati u Jumu u trenutku dok pokušava da dobije odobrenje Kongresa za finansiranje izgradnje zida duž pojedinih delova američko-meksičke granice sa Meksikom. U Arizoni će održati i još jedan politički skup, u trenutku kada se suočava sa oštrim osudama zbog kontroverzne izjave o nasilju u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

Predsjednik Tramp, koji se vratio u Vašington posle radnog odmora u Nju Džerziju, i dalje se brani od kritika zbog prošlonedeljne kontroverzne izjave u kojoj je okrivio obje strane za nasilje u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

“U toj grupi su bili neki veoma loši ljudi. Međutim, na obje strane je bilo pojedinih veoma dobrih ljudi.”

Trampov miting u Feniksu, u Arizoni, dio je presjednikovih stalnih napora da održi vezu sa svojim ključnim pristalicama, što je bio slučaj na skupu početkom mjeseca u Zapadnoj Virdžiniji. Međutim, pojedini istaknuti republikanci, među kojima i senator Bob Korker, smatraju da Tramp mora da uloži više napora u prevazilaženje dubokih podjela u zemlji, koje su nedavno bile vidljive i u Šarlotsvilu.

“Podsticanje tih podjela zarad podrške vaše političke baze nije način da se pomogne našoj zemlji da napreduje i prevaziđe mnoge probleme koje moramo sada da rešavamo”.

Trampove državničke sposobnosti su pod lupom, kaže analitičar Hans Noel.

“Međutim, mnogi ljudi smatraju da on pokazuje određenu nesposobnost da izađe na kraj sa teškim problemima, da bude moralni lider kada je riječ o važnim pitanjima”.

Republikanci se zbog Trampa, sve više nalaze u nedoumici, smatra istoričar Alen Lihtman.

“Oni zaista ne mogu da žive s njim zato što on negativno utiče na njihovu politiku, a zvaničnici najviše brinu o svom političkom opstanku. S druge strane, ne mogu da žive bez njega zato što su smrtno uplašeni da će da izgube svoju političku bazu”.

Tramp je ovu nedelju počeo bez političkog stratega Stiva Benona, koji je otpušten posle višemjesečnih sukoba sa ostalim savjetnicima u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG