Linkovi

Tramp ukida ekološke propise iz Obamine ere


Predsednik Donald Tramp u društvu rudara potpisuje uredbe.

Predsednik Donald Tramp potpisao je uredbe kojima se, suštinski, poništavaju ekološki propisi iz Obamine ere, čime je ponovo podstakao žestoku stranačku debatu o uticaju ljudske aktivnosti na klimu.

"Vratićemo rudare na posao, proizvodićemo ugalj na čist način", poručio je Tramp na ceremoniji potpisivanja uredbi. Međutim, nove mere su pojačale zabrinutost da bi decenije rada na globalnim klimatskim dogovorima sada mogle da propadnu.

“Mnogi naučnici se slažu da bi odustajanje od globalnih klimatskih porazuma imalo strahovite posledice", izjavio je dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, Holanđanin Pol Krucen u telefonskom razgovoru za Glas Amerike. "Sve što se postiglo moglo bi da bude uništeno i ne mislim da će mnogi naučnici biti zadovoljni ovim potezom", rekao je Krucen, koji je 1995. dobio Nobela za rad na objašnjavanju gubljenja ozonskog omotača Zemlje.

Portparol Bele kuće Šon Spajser izjavio je da će predsednikov potez omogućiti kompanijama da slobodno koriste "ogromne američke energetske resurse". Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je novinarima da Tramp veruje da može da izbalansira dva cilja - da zaštiti životnu sredinu a ujedno promoviše proizvodnju energije u SAD, i da su ekonomski faktori glavni razlog za te uredbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG