Linkovi

Tramp podržao Romnija u trci za mesto u Senatu SAD iz Jute


Bivši kandidat za predsednika SAD Mit Romni govori tokom večere republikanaca Jute povodom Linkolnovog dana u Provi, Juta 16, februara 2018.
Bivši kandidat za predsednika SAD Mit Romni govori tokom večere republikanaca Jute povodom Linkolnovog dana u Provi, Juta 16, februara 2018.

Predsednik Donald Tramp u ponedeljak je podržao bivšeg republiknskog predsedničkog kandidata Mita Romnija u trci za mesto u Senatu SAD iz Jute, uprkos Romnijevom čestom kritikovanju Trampa.

Tokom predsedničke kampanje 2016, Romni je okarakterisao Trampa kao "prevaranta" koji "tretira američku javnost kao glupane". Tramp je odgovorio da se Romni "ugušio kao pas" u kampanji 2012. protiv predsednika Baraka Obame.

Tramp je napisao na Tviteru da će "Romni biti sjajan senator i dostojan naslednik Orina Heča" i da "ima moju punu podršku".

Romni je u petak objavio da će ući u trku za zamenu penzionisanig senatora Orina Heča.

Romni se zahvalio Trampu na podršci u tvitu objavljenom ubrzo nakon predsednikove izjave.

"Nadam se da ću tokom kampanje takođe zaslužiti podršku i za ljude Jute", rekao je Romni.

Uprkos ranijevom Romnijevom kriticizmu, nakon što je Tramp pobedio u predsedničkoj trci 2016, ubrzo je razmišljao da postavi Romnija na poziciju državnog sekretara.

Republikanci drže 51 od 100 mesta u Senatu, ali mnogi zakoni zahtevaju podršku 60 senatora.

Tramp ponavlja da je potrebno da više republikanaca bude izabrano tokom trke za Kongres 2018. godine, kako bi se osvojila podrška za više iz njegove agende.

Romni je prošle nedelje rekao da generalno odobrava Trampovu agendu, ali da se neće ustrčavati da prozove predsednika ukoliko bude potrebno.

"Uz predsedničku sam domaću agendu po pitanju niskih poreza, niskih regulativa, manje vlade, smanjenja birokratije", rekao je Romni. "Nisam uvek uz predsednika po pitanju onoga što možda govori ili radi i ukoliko se to dogodi, prozvaću ga na način na koji sam to činio i u prošlosti".

Tramp je lobirao kod Heča da se kandiduje za reizbor 2018, u onome što je bilo viđeno kao napor da se spreči Romni da uđe u Senat. Tramp i Romni razgovarali su u januaru, nakon što je Heč objavio da se povlači, rekao je zvaničnik Bele kuće.

Romni, sin bivšeg guvernera Mičigena, Džordža Romnija, pomogao je prilikom otkupa firme Bejn kepital i istakao se nakon stupanja na čelnu poziciju u organizacionom komitetu za Olimpijske igre 2002. u Salt Lejk Sitiju, nakon skandala sa korupcijom. Bio je guverner Masačusesa od 2003. do 2007. godine.

Romni je prvi put bio u predsedničkoj kampanji 2008, ali je izgubio republikansku nominaciju od senatora iz Arizone, Džona Mekejna. Četiri godine kasnije, Romni je osvojio stranačku nominaciju za predsednika SAD, ali je bio poražen od tadašnjeg demokratskog predsednika Baraka Obame.

XS
SM
MD
LG