Linkovi

Vrhovni sud odobrio objavu podataka o Trampovim finansijama


Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Vrhovni sud, najviša američka pravosudna instanca, odobrila je njujorškom tužiocu da pribavi poreske prijave i druge finansijske podatke bivšeg predsednika Donalda Trampa u okviru krivične istrage koja se vodi protiv njega.

Tramp: Odluka Vrhovnog suda nastavak lova na veštice

Bivši američki predsednik Donald Tramp kritkovao je odluku Vrhovnog suda označivši je, kako se izrazio, nastavkom najvećeg lova na veštice u istoriji Sjedinjenih Država.

"Tome nikad nema kraja! Duže od dve godine Njujork proverava gotovo svaku moju transakciju uključujući i poreske prijave koje su podnele neke od najvećih i najprestižnijih pravnih i računovodstvenih firmi u SAD-u“, naveo je Tramp u izjavi.

Bivši predsednik istakao da je Vrhovni sud nije trebalo da dozvoli tako nešto.

Ovako nešto se nikada ranije nije dogodilo nijednom predsedniku. Sve su to inspirisale demokrate u svom uporištu, gradu i državi Njujork, i to pod kontrolom mog neprijatelja - guvernera Endrjua Kuoma", ustvrdio je Tramp u svojoj izjavi.


Sudije su odbile Trampov zahtev da odloži primenu sudske odluke donete 7. oktobra po kojoj se knjigovodstvenoj firmi Mazars USA nalaže da preda materijale i podatke velikoj poroti koju je sazvao okružni tužilac Sajrus Venc, okružni tužilac sa Menhetna, inače iz redova Demokratske stranke.

Vrhovnom sudu trebalo je nekoliko meseci da donese odluku u tom slučaju. Instutucija, u čijem sastavu je troje sudija koje je imenovao bivši predsednik, nije se oglašavala tokom izbornog procesa i perioda u kom je Tramp ulagao prigovore na poraz.

Učinila je to mesec dana po okončanju mandata bivšeg predsednika.

Slučaj se odnosi na Trampovu poresku evidenciju kao privatnog lica i poslovnog čoveka u poslednjih osam godina. Sa tim u vezi – tužioci nisu obelodanili previše informacija.

U jednom sudskom spisu tokom protekle godine naveli su da sa pravom traže uvid u evidenciju zbog, kako su precizirali, izveštaja u javnosti o mogućem značajnom i dugotrajnom kriminalnom ponašanju u Trampovoj organizaciji.

Deo istrage odnosi se na isplate glumici u industriji za odrasle Stormi Danijels i manekenki Karen Mekdugal da ne bi otkrivale detalje navodnih afera sa Trampom tokom predsedničke kampanje 2016.

Tramp je negirao da je sa njima imao vanbračne afere.

Jula 2020. sudije Vrhovnog suda su rezultatom glasanja 7 prema 2 odbacile Trampovu argumentaciju da je predsednik države imun na istragu dok je na funkciji ili da je potrebno da tužilac pokaže veći stepen potrebe da se obelodani poreska evidencija šefa države.

Tu odluku podržali su Nil Gorsač i Bret Kavano, koji su bili Trampov izbor za sudije Vrhovnog suda. Odluka je doneta i objavljena pre nego što je Ejmi Koni Beret, treći izbor bivšeg predsednika, kao sudija nasledila Rut Bejder Ginzberg.

Deo presude predstavljala je i odluka da se slučaj vrati u nadležnost sudova nižih nadležnosti. Takođe, odlučeno je i da se podaci o Trampovoj poreskoj evidenciji ne objavljuju dok traju procesi pred tim sudovima.

Trampovi advokati posezali su za dodatnim argumentima kojima su obrazlagali zašto poreske podatke Donalda Trampa ne bi trebalo obelodanjivati – ali su, pred federalnim sudom u Njujorku odbijeni u redovnom postupku i nakon žalbe.

Reč je o presudama čije stupanje na snagu je bivši predsednik SAD-a nastojao da odloži.

XS
SM
MD
LG