Linkovi

Tramp pod sve većim pritiskom zbog Komija


U Sjedinjenim Državama u toku je proces izbora novog direktora Federalnog istražnog biroa nakon što je predsjednik Donald Tramp prošle nedelje otpustio Džejmsa Komija. Administracija je intervjuisala najmanje osam kandidata za taj položaj, dok je Tramp rekao da potraga za novim direktorom "veoma brzo napreduje". U međuvremenu, Trampova odluka da otpusti Komija i dalje je u centru pažnje američke javnosti zbog suprostavljenih objašnjenja Bijele kuće o tome zašto se predsjednik odlučio na taj potez, te njegovih nagovještaja da je možda snimao razgovore sa čovjekom koji je do prošle nedelje nadgledao istragu navodnog miješanja Rusije u američke predsjedničke izbore.

Od sudija do članova Kongresa – u Vašingtonu se trenutno razmatra širok spektar kandidata za direktora FBI-aja.

“Riječ je o izvanrednim ljudima koji su dobro poznati. Na najvišem su nivou, zbog čega bi mogli da donesemo brzu odluku”, najavio je predsjednik Donald Tramp.

Tramp se i dalje nalazi u centru pažnje medija posle odluke da otpusti Džejmsa Komija, naročito nakon što je na Tviteru zaprijetio bivšem direktoru FBI-aja i nagovijestio da možda postoje snimci njihovih prethodnih razgovora.

“Predsjednikova izjava da možda postoje privatni snimci je veoma bizarna”, ocijenio je senator Mark Vorner , vodeći demokrata u Odboru za obavještajne aktivnosti koji istražuje miješanje Rusije.

“Zaista ne znam da li postoje ti snimci. Međutim, činjenica je da je predsjednik aludirao na to, dok Bijela kuća nije potvrdila niti demantovala te navode. Prvo moramo da osiguramo da ti snimci, ako postoje, ne nestanu misteriozno. Zbog toga sam zatražio, što su i dugi učinili, da se ti snimci, ako postoje, sačuvaju”.

“Ako takvi snimci postoje, tražićemo ih, i vjerovatno će morati da ih predaju”, poručio je Vornerov republikanski kolega Majk Li.

Predjednik Tramp je u intervjuu televiziji NBC takođe tvrdio da je Komi tražio da se sastanu u januaru da bi mu prenio da želi da ostane na položaju direktora FBI-aja. Bivši direktor Nacionalnih obavještajnih službi Džejms Kleper, koji je razgovarao sa Komijem prije večere u Bijeloj kući, osporio je Trampove tvrdnje.

“Razgovarao sam kratko sa direktorom Komijem o večeri. Prenio mi je da je bio pozvan i nije mu bilo lagodno zbog toga, jednostavno zato što je moglo da izgleda da su njegova ili nezavisnost biroa možda kompromitovani”.

U međuvremenu, republikanski članovi Kongresa suočeni su sa oštrim pitanjima svojih birača.

Predsjednik Donald Tramp sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Polom Rajanom
Predsjednik Donald Tramp sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Polom Rajanom

“Niko ne osporava činjenicu da predsjednik ima pravo da postavlja ili otpušta direktora FBI-aja. On je donio odluku. Sada je važno da osiguramo da se na taj položaj izabere kvalifikovana i sposobna osoba u koju ljudi imaju povjerenja”, naglasio je predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Pol Rajan.

Demokrate su pak ujedinjene u pozivima da se imenuje specijalni tužilac za istragu miješanja Rusije i mogućih veza Moskve i Trampovih bliskih saradnika, uz poruku da je to još važnije posle otpuštanja Komija.

“Postavlja se veliki broj pitanja posle odluke da se Komi otpusti u sred istrage”, rekao je senator Vorner.

Bela kuća ponovila je u ponedeljak da nema potrebe da se imenuje specijalni tužilac s obzirom na to da FBI i oba doma Kongresa već vode svoje istrage.

Komi je odbio da ove nedelje svjedoči na Kapitol hilu, ali je navodno spreman da govori na pretresu koji bi bio otvoren za javnost i koji bi mogao da bude održan uskoro.

XS
SM
MD
LG