Linkovi

Tramp otišao korak dalje u podršci Roju Muru


Simpatizerka republikanskog kandidata
Simpatizerka republikanskog kandidata

Američki predsednik Donald Tramp uputio je automatizovane telefonske pozive glasačima u Alabami za podršku republikanskom kandidatu Roju Muru na izborima za američki Senat, koji će biti održani u utorak, navodeći da će u slučaju pobede demokratskog kandidata Daga Džonsa čitav dosadašnji napredak biti zaustavljen.

U poruci stoji i da je potrebno Roju Muru pružiti šansu da bude nosilac agende “Učinimo Ameriku ponovo velikom” i da je za njega neophodno glasati.

Predsednik Amerike je ignorisao ključne optužbe dveju žena, sada u pedesetim godinama, koje navode da ih je Mur seksualno uznemiravao dok su bile tinjdžerke, a on u ranim tridesetim godinama. Roj Mur je u lokalnom intervjuu odbacio sve optužbe i nazvao ih lažnim.

U međuvremenu, bivši predsednik Barak Obama snimio je telefonsku poruku za Džonsa, u kojoj je pozvao demokrate da glasaju na izborima: "Ne možete da sedite kući za ove izbore", poručio je Obama i pozdravio Džonsa kao borca za jednakost i napredak i šampiona za pravdu".

Prema anketama, između Mura i Džonsa vodi se tesna trka.

Republikanci trenutno u američkom Senatu imaju većinu od 52 prema 48, a na predstojećim izborima biće odlučeno kome će pripasti preostale tri godine mandata Džefa Sešnsa, koji je ostavku na tom mestu dao kako bi se priključio Trampovog kabinetu na mestu sekretara za pravosudje.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel je proglasio Mura nepodobnim da služi u Senatu, ali je rekao da gradjani Alabame moraju da donesu odluku na ovim izborima.

“Nadao sam se ranije da će se Mur povući kao kandidat, što se očigledno nije desilo. Ako on bude izabran odmah će imati posla sa odborom za etička pitanja.”

Demokrate, u medjuvremenu, vide retku priliku da odnesu pobedu u senatskoj trci na dubokom jugu, gde su republikanci nedavno zadržali svako mesto od Teksasa do Karoline.

XS
SM
MD
LG