Linkovi

Tramp pozdravio S. Arabiju kao velikog kupca američke vojne opreme


Predsednik Donald Tramp pokazuje grafikon sa prodajom oružja Saudijskoj Arabiji, tokom susreta sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom, 20. mart 2018.
Predsednik Donald Tramp pokazuje grafikon sa prodajom oružja Saudijskoj Arabiji, tokom susreta sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom, 20. mart 2018.

Predsednik Donald Tramp i moćni prestolonaslednik Saudijske Arabije princ Mohamed bin Salman razgovarali su u Beloj kući tenzijama sa Iranom i saudijskoj vojnoj kampanji u Jemenu koja je kritikovana u američkom Kongresu. Tramp je takođe pohvalio Saudijsku Arabiju kao velikog kupca američke vojne opreme što donosi prihod od više milijardi dolara američkoj ekonomiji.

Predviđajući skori kolaps Islamske države na Bliskom istoku, predsednik Tramp objavio je da će američke vojne snage napustiti “određene delove iz kojih su SAD odavno želele da se povuku”, navodeći da “druge zemlje mogu da same rešavaju probleme.” On je dodao da SAD imaju nultu toleranciju prema finansiranju terorista dodajući da Saudijska Arabija vredno radi na suzbijanju tog finansiranja.

Na sastanku u Beloj kući, predsednik Tramp podsetio je na primere obavljene i predstojeće prodaje američke vojne opreme Saudijskoj Arabaiji navodeći da je time obezbeđeno 40.000 radnih mesta u SAD.

"Imamo odličan odnos, sjajan odnos. Rekao bih da je taj odnos bio veoma, veoma narušen za vreme Obamine administracije, a sada je verovatno na najvišem nivou do sada i mislim da može samo još da se poboljšava. Ogromne investicije uložene su u našu zemlju a to znači poslove za naše radnike.”

Princ Mohamed bin Salman podsetio je na dugu istoriju saradnje.

“Odnosi Saudijske Arabije i SAD su veoma stari. Mi smo najstariji partner Amerike na Bliskom istoku. Za nama je više od 80 godina savezništva i velikih zajedničkih interesa u politici, ekonomiji i bezbednosti".

32-godišnji saudijski princ takođe se u Vašingtonu sastaje sa nekoliko članova predsednikovog kabineta kao i šefom CIA i kongresnim liderima iz obe stranke.

Saudijska Arabija se suočava sa kritikama zbog uloge u ratu u Jemenu. SAD podržavaju saudijske snage u borbi protiv pobunjenih Hutija ali je u sukobu poginulo na hiljade civila i došlo do humanitarne katastrofe u Jemenu, jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta.

Na brifingu za novinare Bele kuće, novinari su pitali da li je predsednik na susretu pomenuo pogibije civila u Jemenu i nedostatak verskih sloboda u Saudijskoj Arabiji. Portparolka Sara Hakabi Sanders nije mogla da odgovori da li su te teme razmotrene.

XS
SM
MD
LG