Linkovi

Tramp odobrio uvođenje sankcija zbog mešanja u izbore


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu kojom se odobrava uvođenje sankcija državama i pojedincima koji se mešaju u američke izbore.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts rekli su novinarima u sredu da je uredba dokaz da je bezbednost izbornog procesa jedan od Trampovih prioriteta.

Bolton je pojasnio da se uredba ne odnosi samo na mešanje u izbornu infrastrukturu, već i na širenje dezinformacija i propagande.

Kouts je dodao da se uredbom nalaže obaveštajnim agencijama da utvrde da li su se pojedinac, entitet ili zemlja mešali u američke izbore i ako jesu, da tu informaciju prenesu sekretaru za pravosuđe i Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost. Obaveštajnim zvaničnicima se takođe nalaže da procene situaciju posle izbora i obaveste javnost o zaključcima.

"Reč je o procesu koji bi trebalo da osigura da radimo sve što možemo da bi pre svega sprečili mešanje u naše izbore, da bi izvestili šta se događa u periodu pre izbora, a zatim i dali punu procenu posle glasanja da bi informisali Amerikance o tome šta se možda dogodilo", rekao je direktor obaveštajnih službi.

Direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts
Direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts

Dva meseca uoči izbora za Kongres, Kouts je ocenio da rusko mešanje trenutno nije istog intenziteta kao 2016. godine, ali nije isključio mogućnost da se to ponovo dogodi. Istakao je da su Sjedinjene Države zabrinute i zbog sajber aktivnosti Kine, Severne Koreje i Irana.

Odgovarajuće sankcije zbog mešanja u izbore preporučili bi Stejt department i Sekretarijat za finansije, a obuhvatale bi zamrzavanje imovine, ograničeni pristup američkim finansijskim institucijama i zabranu američkim državljanima da ulažu u umešane kompanije.

Tramp je bio na udaru oštrih kritika zato što je uglavnom zanemarivao pretnje po američki izborni sistem, naročito rusko mešanje u predsedničke izbore 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG