Linkovi

Tramp: Odlična saradnja sa Duterteom


Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Filipina Rodrigo Duterte na svečanoj večeri u Manili

Trećeg dana godišnjeg samita Asocijacije država jugoistočne Azije, ASEAN-a, u Manili američki predsednik Donald Tramp sastao se sa domaćinom tog skupa, kontroverznim filipinskim predsednikom Rodrigom Duterteom.

Dvojica lidera sastala su se nakon svečane večere održane povodom samita, a u saopštenju Bele kuće navodi se da su glavne teme bile Islamska država, droge i trgovina.

U komentaru novinarima Tramp je rekao da dvojica lidera “imaju odličnu saradnju” i da je Duterte održao izuzetan samit.

“Konferencija Asocijacije država jugoistočne Azije rukovođena je veoma lepo od strane predsednika Filipina, vaših predstavnika i zaista mi je bilo zadovoljstvo da prisustvujem. Vreme je uvek lepo. Danas je veoma dobro, ali kada su u pitanju Filipini – uvek ispadne dobro. Jako cenimo tretman koji ste nam pružili. Mislim da je sinoćni događaj bio fantastičan. Izuzetan talenat od kog većina pretpostavljam da dolazi sa Filipina. Izuzetno, muzika, ples. I zaista nam je bilo fenomenalno.. svakom lideru ponaosob.”

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi kaže da je u kontekstu borbe protiv droge na kratko pomenuta tema ljudskih prava. Međutim, Duterteov portparol je to negirao. Očekuje se da će u završnom saopštenju sa sastanka ASEAN da najavi početak pregovora o kodeksu ponašanja na Južnom kineskom moru, gde nekoliko nacija ima suprotstavljenje teritorijalne pretenzije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG