Linkovi

Tramp obustavlja isplate po Obamakeru, skuplje zdravstveno osiguranje?


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Trampova administracija je saopštila da će zamrznuti isplate osiguravajućim kućama čiji su osiguranici pacijenti sa teškim zdravstvenim stanjima, koje su ih štitile od potencijalnih gubitaka. Zbog ukidanja ove mere, propisane Obamakerom, zdravstveno osiguranje će verovatno poskupeti naredne godine.

Isplate su bile u iznosu od nekoliko milijardi dolara. Ova odluka Trampove administracije je, kako je saopšteno, u skladu sa sudskom odlukom donetom pošto su se manje osiguravajuće kuće žalile na nefer tretman u tom programu.

Program je podrazumevao da osiguravajuće kuće, čiji su klijenti zdraviji, redistribuiraju novac kompanijama čiji su klijenti teži bolesnici. Ideja je bila da se ukloni finansijski podsticaj osiguravajućim kućama da biraju osiguranike koji su dobrog zdravlja.

Veće osiguravajuće kuće saopštile su dda ova odluka administracije remeti program koji je dobro funkcionisao i da su "ekstremno razočarane".

"Ovim potezom Trampova administracija će značajno povećati cenu zdravstvenog osiguranja za milione ljudi u 2019. što bi moglo da rezultira manjim izborom planova zdravstvenog osiguranja", rekao je predsednik osiguravajuće kuće "Blue Cross Blue Shield".

Očekuje se da će najveći finansijski teret podneti srednja klasa koja ne prima subvencije zbog nižih prihoda, a mnogi od njih su privatnici i vlasnici malih preduzeća.

XS
SM
MD
LG