Linkovi

Visoki zvaničnici administracije: Nismo autori članka o Trampu


Predsednik SAD prilazi predstavnicima medija kako bi saslušao pitanja o anonimnom uvodnniku Njujork tajmsa, nakon što se sastao sa šerifima iz svih krajeva SAD u Istočnoj sobi, u Beloj kući u Vašingtonu, 5. septembra 2018.
Predsednik SAD prilazi predstavnicima medija kako bi saslušao pitanja o anonimnom uvodnniku Njujork tajmsa, nakon što se sastao sa šerifima iz svih krajeva SAD u Istočnoj sobi, u Beloj kući u Vašingtonu, 5. septembra 2018.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u četvrtak da nije izvor za anonimni autorski članak, objavljen u dnevniku Njujork tajms, u kojem se navodi da je bilo koji uspeh aktuelne administracije postignut uprkos "uskogrudom i neefikasnom" liderstvu predsednika Donalda Trampa.

Pompeo je tokom posete Indiji ocenio da je članak "tužan", a da "napore medija da u tom pogledu podriju administraciju smatra veoma uznemirujućim".

Potpredsednik SAD Majk Pens takođe je demantovao da je autor članka. Zamenik Pensovog šefa osoblja tvitovao je da je kabinet potpredsednika "iznad takvih amaterskih poteza".

Direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts objavio je saopštenje u kojem je naveo da su "spekulacije da su on ili njegov zamenik napisali autorski članak pogrešne".

Sekretari za odbranu, finansije i energiju Džim Matis, Stiven Mnučin i Rik Peri, sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen i ambasadorka u UN-u Niki Hejli takođe su demantovali da su autori članka u Njujork tajmsu.

Predsednik Tramp zahtevao je u tvitu od srede uveče da Njujork tajms odmah otkrije ko je anonimni zvaničnik administracije, kako bi mu se sudilo:

Taj zahtev stigao je malo nakon što je Tramp na Tviteru objavio poruku sačinjenu od jedne reči: "IZDAJA?"

Predsednik i Bela kuća ljutito su reagovali na mišljenje objavljeno u Tajmsu, koje je napisala osoba - predstavljena kao viši zvaničnik Trampove administracije - koja je ustvrdila da predsednikove najgore impulse često osujećuju njegovi sopstveni saradnici.

Tramp je tokom jednog događaja u Beloj kući članak nazvao "kukavičkim" i započeo dugu kritiku novina.

"Oni ne vole Donalda Trampa i ja ne volim njih zato što su vrlo nemoralni ljudi", rekao je predsednik novinarima.

"Neuspeli" saradnik

On je kritikovao pisca mišljenja u novinama kao nekoga "ko je verovatno neuspeo i ko je verovatno ovde zbog sasvim pogrešnih razloga".

Tramp je okončao svoje veče na Tviteru izjavivši: "Ja isušujem močvaru i močvara pokušava da uzvrati. Ne brinite, mi ćemo pobediti!"

Autor je nazvao Trampa "nemoralnim" kao i "generalno anti-trgovinski i anti-demokratski (nastrojenim)".

"Na sastancima on skreće sa tema učestalo besneći, a njegova impulsivnost rezultira 'polupečenim', loše informisanim i povremeno nemarnim odukama koje moraju da budu povučene", piše u članku.

Autor, rekavši da bi "to moglo da bude nazvano ohrabrenjem u haotičnoj eri", želeo je da Amerikanci znaju da "postoje odrasle osobe u sobi".

Jedno iznenađujuće otkriće u komentaru tiče se "ranih najava" o pozivanju na 25. amandman, da "niko ne želi da prenagli sa ustavnom krizom. Prema tome, radićemo ono što možemo da usmerimo administraciju u pravom smeru dok - na jedan ili drugi način - ne bude gotovo".

25. amandman Ustava SAD predviđa mere po kojima se može smeniti predsednik države.

Arhiva - Pres sekretarka Bele kuće, Sara Senders, govori tokom brifinga za novinare u Beloj kući, 7. maja 2018.
Arhiva - Pres sekretarka Bele kuće, Sara Senders, govori tokom brifinga za novinare u Beloj kući, 7. maja 2018.

Malo nakon Trampovih nepripremljenih opaski, pres sekretarka Bele kuće, Sara Sanders, izdala je saopštenje nazivajući članak "patetičnim, nemarnim i sebičnim" i opisala tu akciju kao "novo dno takozvanih novina".

Sendersova je rekla da bi Tajms trebalo da objavi izvinjenje, nazivajući objavljeni članak "još jednim primerom orkestriranih napora liberalnih medija da se diskredituje predsednik".

Govoreći o anonimnom autoru, pres sekretarka optužila je tu osobu jer "ne stavlja zemlju na prvo mesto, već sebe i svoj ego, ispred želje američkog naroda. Ta kukavica trebalo bi da učini pravu stvar i podnese ostavku".

Podrška republikanskoj agendi

U članku se ne kritikuje u potpunosti Trampovo predsednikovanje, što je podiglo spekulacije u glavnom gradu da je autor neko ko generalno podržava plan republikanske administracije.

"Postoje svetle tačke koje se zbog gotovo neprekidnog negativnog pokrivanja rada administracije ne beleže: efektivna deregulacija, istorijska poreska reforma, snažnija vojska i drugo", napisao je autor.

U članku se pominje anegdota koja je u utorak objavljena u knjizi Strah reportera Boba Vudvarda, u kojoj se navodi da je Trampov lični saradnik ukrao važna dokumenta sa njegovog stola.

Tramp je u sredu više puta označio knjigu kao "fikciju".

XS
SM
MD
LG