Linkovi

Tramp: Nisam rasista


Američki predsednik Donald Tramp u Beloj kući, 10. januar 2018.
Američki predsednik Donald Tramp u Beloj kući, 10. januar 2018.

Američki predsjednik Donald Tramp i dalje je u centru pažnje javnosti zbog uvredljivih komentara o afričkim zemljama i Haitiju, iznijetim tokom sastanka o imigraciji, održanom u Bijeloj kući. Zbog žestokih reakcija, američki lider je primoran da se brani od optužbi da je rasista, koje je na njegov račun iznijelo više demokrata u Kongresu.

Predsjednik Tramp je bio primoran da odgovori na jedno pitanje koje se u Americi postavlja već više dana.

“Ne, nisam rasista. Ja sam najmanje rasistički nastrojena osoba koju ste intervjuisali”, rekao je američki predsednik.

Tramp je u svom golf klubu na Floridi demantovao i da se u Ovalnoj kancelariji uvredljivo izrazio o afričkim zemljama i Haitiju.

“Da li ste vidjeli šta su razni senatori rekli o tim komentarima? Da ih ja nisam izgovorio”, tvrdi Tramp.

Međutim, dok Amerikanci obilježavaju praznik posvećen Martinu Luteru Kingu Mlađem, sve su žešće reakcije zbog Trampovih izjava. Demokratski kongresmen i borac za ljudska prava, Džon Luis, oštro je kritikovao američkog lidera.

“Mislim da je on rasista. Ono što je predsjednik rekao nikako ne možete da pomirite sa riječima Martina Lutera Kinga Mlađeg”, istakao je demokrata Luis.

Trampovi saveznici, koji su prisustvovali sastanku, demantuju da je predsjednik koristio vulgaran rečnik.

“Kažem vam da nije upotrebio tu riječ. To je lažno preneseno”, kaže republikanski senator Dejvid Perdju.

Međutim, televizija Ej-Bi-si (ABC), pozivajući se na više izvora, prenosi da jeste, što je ranije potvrdio i jedini demokratski predstavnik na razgovorima u Bijeloj kući, senator Dik Durbin.

“Više puta je izgovorio te uvredljive riječi. Rekao je da želi da više Evropljana dođe u zemlju i zašto ne možemo da dobijemo veći broj Norvežana”, kaže Durbin.

Novi politički obračun u Vašingtonu ugrozio je mogući dogovor o zaštiti od deportacije stotina hiljada ilegalnih imigranata koji su u Sjedinjene Države dovedeni kao djeca. Demokrate sada zahtijevaju da takozvani program DACA bude dio paketa kojim bi se izbjeglo eventualno zatvaranje vladinih službi krajem nedelje.

U međuvremenu, Tramp je otvorio i novi front u sporu sa američkim medijma. Dnevnik “Vol strit džurnal”, citirao je Trampovu izjavu da ima dobar odnos sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom. Međutim, dva dana nakon objavljivanja intervju Bijela kuća je to demantovala, a obje strane su objavile audio snimak.

Snimak dnevnika Vol strit džurnal: “Vjerovatno imam veoma dobar odnos sa Kim Džong Unom iz Sjeverne Koreje”

Trampovi saradnici međutim tvrde da je predsjednik rekao da bi imao dobar odnos sa Kimom, a ne da ga već ima.

XS
SM
MD
LG