Linkovi

Tramp nije zadovoljan pregovorima sa Kinom


Predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping rukuju se tokom susreta u Pekingu, 9. novembar 2017.
Predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping rukuju se tokom susreta u Pekingu, 9. novembar 2017.

Predsednik Donald Tramp rekao je u utorak da nije zadovoljan nedavnim trgovinskim pregovorima SAD i Kine, ali da je otvoren za nastavak razgovora.

Tramp je uoči sastanka sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom u Beloj kući istakao da su razgovori sa Pekingom tek "početak". Kina je prethodno saopštila da će od prvog jula smanjiti tarife na većinu uvoznih automobila sa 25 na 15 odsto.

Kinesko Ministarstvo finansija najavilo je smanjenje pošto je predsednik Ši Đinping prošlog meseca obećao da će smanjiti carine i ublažiti ograničenja za strano vlasništvo u automobilskoj industriji.

Tramp je više puta naveo tarifu od 25 odsto na uvoz automobila kao jednu od ključnih trgovinskih barijera, dok je istovremeno kritikovao trgovinski deficit sa Kinom.

Američki seketar za finansije Stiven Mnučin rekao je u nedelju da su dve zemlje “postigle značajan napredak i saglasnost u pogledu okvira za rešavanje trgovinskih pitanja i da je Kina pristala da kupuje više američkih proizvoda da bi se smanjio deficit.

XS
SM
MD
LG