Linkovi

Tramp nije odobrio objavljivanje memoraduma demokrata


Predsednik Donald Tramp u Beloj kući
Predsednik Donald Tramp u Beloj kući

Američki predsednik Donald Tramp nije odobrio skidanje oznake tajnosti sa memoranduma demokrata koji je odgovor na republikanski memorandum o navodnoj političkoj pristrasnosti FBI- a u istrazi o vezama Trampovih saradnika sa Rusijom.

Predsednik Donald Tramp je na Tviteru napisao da su demokrate “poslale dugačak memorandum sa brojnim poverljivim informacijama, da su znali da će morati da se rediguje, posle čega su Belu kuću okrivili za manjak transparentnosti.” Tramp im je naložio da otklone nedostatke u memoradumu I pošalju ga ponovo na odobrenje Beloj kući.

Demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Steni Hojer, rekao je da je “veoma uznemiravajuće to što je Tramp blokirao objavljivanje demokratskog memoranduma I da je, pošto je jednostrani memorandum republikanaca objavljen, jedino ispravno da se Amerikancima na uvid stave sve činjenice”.

U pismu objavljenom u petak, advokat Bele kuće Don Mekgen napisao je da je Tramp odlučio da ne odobri objavljivanje demokratskog memoranduma zbog toga što sadrži “poverljive I osetljive pasuse”, pa je zato memorandum vraćen Odboru za obaveštajne poslove na ponovno razmatranje. Takođe je napomenuo da će, zbog osetljivih informacija, pomoć Odboru pružiti I osoblje Sekretarijata za pravosuđe.

FBI nije komentarisao memorandum demokrata, ali je jedan američki zvaničnik rekao Glasu Amerike da obaveštajna zajednica ne vidi “veće prepreke” da se objavi demokratski memorandum.

XS
SM
MD
LG