Linkovi

Tramp ne odustaje od tarifa na uvoz čelika i aluminijuma


Bela kuća je saopštila da je predsednik Tramp u telefonskom razgovoru sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom naglasio da je posvećen sporazumu o slobodnoj trgovini SAD, Kanade i Meksika koji bi bio "pravedan prema sve tri zemlje."

Dvojica lidera razgovarala su juče usred pregovora u Meksiko Sitiju o izmenama sporazuma o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi (NAFTA) koji je sklopljen 1994. Nekoliko dana ranije, Tramp je naveo da planira da uvede tarife od 25 procenata na uvoz čelika u SAD, kao i 10 procenata na uvoz aluminijuma. Obe odluke bi pogodile Kanadu, koja je veliki izvoznik metala u SAD. Trampov plan izazvao je ogorčenje i kritike međunarodne zajednice kao i kod nekih članova njegove republikanske partije.

Trgovinski predstavnici Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade su bili nasmejani dok su pozirali fotografima, ali je najnovija runda pregovora o izmenama Sporazuma o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi, poznatog kao NAFTA, okončana bez dogovora.

Razgovori su bili poremećeni zbog obećanja američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti tarife u visini od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijuma.

Na sastanku u Beloj kući sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, Tramp je nagovestio da bi Kanada i Meksiko mogli da budu donekle izuzeti tarifa, pod jednim uslovom.

“Ako ne postignemo dogovor, ja ću se povući iz NAFTA-e ali ako postignemo dogovor koji bi bio pravedan prema radnicima i američkom narodu, onda bi tarife za uvoz čelika iz Kanade i Meksika mogle da budu uključene u te pregovore.”

Posle neuspešnih pregovora o NAFTA-i, kanadska ministarka inostranih poslova, Kristija Frilend, rekla je da je njena zemlja spremna da se suprostavi Sjedinjenim Državama.

“Ako bi bile uvedene restrikcije na kanadski čelik i aluminijum, Kanada bi preduzela odgovarajuće, odgovorne recipročne mere kako bismo zaštitili svoje trgovinske interese i svoje radnike.”

Trampov plan predstavlja potencijalni rizik da će doći do odmazde u vidu uvodjenja tarifa od strane američkih trgovinskih partnera, kaže medjunarodni ekonomista Bil Adams iz banke PNC.

“Ono što se obično dogodi, kada SAD uvedu tarife za neki strani proizvod, naši trgovinski partneri na diskretan način uzvrate merama protiv američkog izvoza i situacija obično ne eskalira dalje od toga.”

Visoki republikanski saveznici predsednika Trampa su kritikovali tarife kao potez koji preti da dovede do medjunarodnog trgovinskog rata. Adams, medjutim, navodi da će efekat tih tarifa na američku ekonomiju biti ograničen.

“Direktni uticaj uvoznih tarifa na čelik i aluminijum na američku ekonomiju će verovatno biti relativno mali. Tipični američki potrošač ne koristi previše čelika ili aluminijuma u bilo kojoj datoj nedelji pa verovatno neće primetiti razliku u ceni.”

Mark Smit, izvršni direktor Termaksa kaže da bi automobilske kompanije poput njegove morale da razmisle gde će poslovati.

“To nas navodi da se pozabavimo situacijom, odnosno da ako cena našeg materijala poraste za 25 posto, naravno ja ću kao biznismen morati da razmotrim da li bi za mene bilo jeftinije da poslujem na nekom drugom mestu.”

Vrednost američkih berzanskih indeksa je porasla u ponedeljak jer investitori i dalje računaju da će predsednik Tramp odustati od tog predloga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG