Linkovi

"Ne možemo zauvek da pomažemo Portoriku"


Predsednik SAD Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je u četvrtak Portoriko da neće beskonačno dobijati federalnu pomoć, dok je Predstavnički dom usvojio paket pomoći, od 36 i po milijardi dolara, za tu američku teritoriju i druga područja pogođena uraganima, kao i za Kaliforniju u kojoj besne požari.

Tramp je na Tviteru kritikovao Portoriko zbog "potpunog nedostatka odgovornosti", navodeći da je "električna i sva ostala infrastruktura" bila katastrofalna pre uragana.

San Huan, Portoriko
San Huan, Portoriko

Dodao je da je na Kongresu da odluči koliko će novca da odobri, ali i poručio: "Ne možemo da držimo FEMA-u, vojsku i hitne službe, koji su izvanredni, u Portoriku zauvek", tvitovao je predsednik.

Međutim, Trampov šef kabineta Džon Keli rekao je kasnije na konferenciji za novinare u Beloj kući da će "SAD biti uz Portoriko dok se posao ne završi".

Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) navela je da će "napustiti ostrvo kada bude stabilizovano".

"Američki državljani u Portoriku zahtevaju pomoć koju bi dobili svi Amerikanci širom naše nacije", poručio je na Tviteru guverner Portorika Rikardo Rosejo.

Pojedini demokratski zakonodavci kritikovali su Trampove komentare, iznete u trenutku kada se ostrvo i dalje suočava sa brojnim problemima posle uragana. Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer optužio je predsednika da se sprema da napusti američke državljane.

"Tamo je još katastrofa. Amerikanci i dalje umiru. FEMA mora da ostane dok se ne obavi posao", odgovorio je Šumer na Tviteru.

Republikanski kongresmen Skot Peri branio je Trampa, ocenjujući u izjavi za CNN da federalna pomoć nije beskonačna i da je "razumno" da ostrvo preuzme odgovornost za svoju sudbinu.

Posle očekivanog usvajanja zakonskog predloga o pomoći pogođenim područjima u Predstavničkom domu, o njemu bi kasnije ovog meseca trebalo da raspravlja i Senat.

Međutim, i republikanski i demokratski zakonodavci saopštili su da će kasnije verovatno biti potrebna dodatna pomoć.

Portoriko je i pre uragana bio opterećen dugom od gotovo 72 milijarde dolara. Sekretarija za odbranu saopštio je u sredu da je gotovo 90 odsto stanovnika ostrva i dalje bez struje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG