Linkovi

Tramp neće "da ima ništa" sa britanskim ambasadorom


Britanski ambasador Kim Derok bio je domaćin skupa Nacionalnog kluba ekonomista u britanskoj ambasadi, 20. oktobra 2017.
Britanski ambasador Kim Derok bio je domaćin skupa Nacionalnog kluba ekonomista u britanskoj ambasadi, 20. oktobra 2017.

Američki predsednik Tramp izjavio je da “ne želi da ima nikakva posla” sa britanskim ambasadorom u Vašingtonu, nakon što ga je diplomata, u svojim telegramima do čijeg je sadržaja došao jedan britanski tabloid, opisao kao “nekompetentnog” i “nesigurnog” a njegovu administaciju kao “jedinstveno disfunkcionalnu”.

"Ne poznajem ambasadora”, rekao je Tramp na Tviteru o diplomati Kimu Deroku, “ali on nije omiljen niti cenjen u SAD.”

Kada je Glas Amerike postavio pitanje da li je formalno obaveštenje o tome upućeno ili će biti upućeno britanskoj ambasadi u Vašingtonu, Bela kuća je uputila novinare Glasa Amerike na Stejt Department, koji ih je pak, ponovo uputio na Belu kuću.​

Za to vreme, Britanija pokušava da pronađe izvor koji je tabloidu dostavio Derokove diplomatske depeše upućene iz Vašingtona Londonu.

Britanija, odavno najbliži američki saveznik, našla se u neprijatnoj situaciji zbog objavljivanja negativnog opisa Trampa od strane Deroka, koji je ambasador u Vašingtonu od 2016. Vlada, ipak, nije demantovala da su depeše, objavljene u Britaniji tokom vikenda, autentične.

Portparol premijerke Tereze Mej, Džejms Slek, rekao je novinarima: “Kontaktirali smo Trampovu administraciju i izneli gledište da verujemo da je neprihvatljivo što su telegram procureli. To je, naravno, veoma za žaljenje.”

Ministar trgovine Liam Foks, koji se nalazi u poseti Vašingtonu, rekao je za radio BBC da će se izviniti Ivanki Tramp, predsednikovoj ćerki i savetnici, sa kojom treba da se sastane.

"Zlonamerno curenje informacija ove vrste može da nanese štetu našem odnosu, i time utiče na naše šire bezbednosne interese”, izjavio je Foks.

Telegrami su bili namenjeni visokim britanskim ministrima ali zvaničnici veruju da se osoba koja ih je dostavila medijima može naći među britanskim političarima ili zvaničnicima, a ne u nekoj stranoj vladi. Moguće je da se protiv te osobe podigne optužnica za kršenje zakona o državnim tajnama, kojim se zabranjuje objavljivanje poverljivog materijala, iako su takve optužnice retke.

Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Londonu, 4. juna 2019.
Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Londonu, 4. juna 2019.

Portparol britanske premijerke je izjavio da Mej ima “puno poverenje” u Deroka ali se ne slaže sa njegovom procenom Trampa. On je rekao da se izaslanici u inostranstvu angažuju da bi pružali “iskrene i neulepšane” procene politike i zvaničnika u zemljama gde služe.

U jednom od Derokovih telegrama koji su procureli, koji datiraju u periodu između između 2017. i poslednjih nedelja, navodi se: “Ne verujemo da će ova administracija postati normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidljiva, stabilnija, diplomatski manje trapava i sposobnija.”

Nakon što je čuo za Derokove komentare, Tramp je izjavio da “ambasador nije dobro služio Britaniji. Nismo veliki fanovi tog čoveka.”

XS
SM
MD
LG