Linkovi

Tramp: Nastavljamo pregovore sa EU o tarifama


Radnik u fabrici nemačkog proizvođača automobila Volkswagen u Cvikau, Nemačkoj, Jan. 22, 2018.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će SAD razgovarati sa evropskim zvaničnicima o eliminisanju tarifa za koje veruje da su štetne za američku ekonomiju.

Tramp je na tviteru objavio da sekretar za trgovinu Vilbur Ros planira da razgovara sa zvaničnicima EU o, kako je predsednik opisao, “ogromnim tarifama i barijerama koje Evropa koristi protiv SAD“ i dodao da te dažbine "nisu poštene prema našim poljoprivrednicima i proizvođačima".

Lider SAD i zvaničnici 28 zemalja Evropske unije raspravljali su o Trampovom uvođenju tarifa od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijuma.

Kao odgovor na nove mere zvaničnici EU zapretili su da će uvesti takse na niz proizvoda iz Amerike, uključujući Harli Dejvison motorcikle, burbon, brusnice, farmerke i sok od pomorandže.

Tramp je za uzvrat sugerisao da će ukoliko Evropljani ispune svoje pretnje uvesti dodatne takse na popularna vozila koja Nemačka izvozi u Ameriku.

Komesar EU za trgovinu, Sesilija Malmstrom, rekla je da SAD koriste trgovinu kao “oružje za pretnju i zastrašivanje”, ali da se Unija ne plaši i da će se boriti protiv nasilnika.

Najviši američki i evropski trgovinski zvaničnici sastali su se prošle nedelje u Briselu, ali nisu uspeli da postignu dogovor. Ipak, pregovori se nastavljaju ove nedelje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG