Linkovi

Tramp napao FBI, bivši zvaničnici uzvratili kritikama


Predsjednik Donald Tramp
Predsjednik Donald Tramp

Američki predsjednik Donad Tramp ponovo je na udaru kritika zbog niza oštrih napada, na Tviteru, na Federalni istražni biro i bivšeg direktora Džejmsa Komija. Pojedini smatraju da je Tramp, svojim tvitovima proteklog vikenda, možda i priznao da je ometao sprovođenje pravde.

Predsjednik Tramp ponovo je ušao u verbalni sukob sa bivšim direktorom FBI-aja Džejmsom Komijem, kojeg je otpustio u maju. Tramp je na Tviteru napao FBI i poručio da je reputacija te institucije, posle Komija, uništena i da je najgora u istoriji.

Komi je na kritike takođe odgovorio tvitom - da je Federalni istražni biro pošten, snažan i da će uvijek biti nezavisan. Biro su branili i bivši visoki zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe.

U međuvremenu, predsjednikov pravni tim pokušava da objasni tvit sa predsjednikovog naloga o bivšem savjetniku za nacionalnu bezbjednost Majklu Flinu.

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin
Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin

“Morao sam da otpustim generala Flina zato što je lagao potpredsjednika i FBI”,tvitovao je Tramp. U ponedeljak je, uoči odlaska u Jutu, ponovo govorio o svom bivšem savjetniku.​

“Hilari Klinton je lagala FBI mnogo puta i ništa joj se nije dogodilo. Flin je lagao i uništili su mu život. Mislim da je to sramno”.

“Predsjednik je znao da je Flin lagao FBI. To znači da kada je razgovarao sa direktorom biroa i od njega u suštini zatražio da odustane od slučaja, znao je da je Flin počinio federalno krivično djelo”, istakao je demokratski kongresmen Adam Šif.

Trampov advokat ustvrdio je da je on, a ne predsjednik napisao sporni tvit posle kojeg mnogi postavljaju pitanje da li je Tramp znao da je njegov bivši savjetnik lagao FBI, kada ga je zaposlio, što bi moglo da predstavlja priznanje da je ometao sprovođenje pravde kada je tražio od Komija da okonča istragu protiv Flina, a zatim i otpustio tadašnjeg direktora biroa.

Tramp je u nedelju tvitovao da nikada nije zatražio od Komija da obustavi istragu protiv Flina i da je riječ o lažnim vijestima o, kako je naveo, još jednoj Komijevoj laži.

S obzirom na to da je Flin, Trampov bliski saradnik tokom i posle predizborne kampanje, priznao da je lagao FBI o svojim kontaktima sa ruskim zvaničnicima, postavlja se pitanje koje dalje informacije bi mogao da pruži specijalnom tužiocu Robertu Maleru.

“Ima mnogo spekulacija koje su potpuno neosnovane. Priznanje krivice, po mom mišljenju, ne ukazuje na to da ima još nečeg drugog u tom slučaju”, smatra bivši sekretar za pravosuđe Majkl Mjukejsi.

Tramp je više puta demantovao navode da je njegov tim bio u dosluhu sa Rusijom tokom predizborne kampanje. Međutim, u okviru istrage ruskog miješanja, do sada su optužena četiri predsjednikova bivša saradnika.

XS
SM
MD
LG