Linkovi

Tramp u Izraelu: SAD veruju u mir na Bliskom istoku


Američki predsednik na Zidu plača
Američki predsednik na Zidu plača

Američki predsednik Donald Tramp doputovao je u Izrael i prvi je predsednik SAD koji je tokom svog mandata obišao Zid plača, najsvetije mesto na kojem Jevreji mogu da se mole, ali koje se nalazi u istočnom Jerusalimu.

Hrišćanin Tramp sa crnom jarmulkom, prišao je sam velikom zidu, pošto mu je ispričana istorija Zida plača. Držao je ruku pola minuta na zidu, a potom kao što je običaj, stavio kratku pisanu molitvu u pukotinu zida.

Prilikom planiranja Trampove posete Izraelu, američka strana je odbila zahtev da premijer Benjamin Netanjahu prati predsednika prilikom obilaska Zida plača, rekavši Izraelcima “to nije vaša teritorija. To je deo Zapadne Obale, deo zemlje koju je Izrael anektirao u junskom ratu 1967.

Budući status Jerusalima je jedno od glavnih nerešenih pitanja u okviru pregovora o mogućem uspostavljanju Palestine kao države, koja živi u miru pored Izraela. Iako Izrael smatra Jerusalim svojim glavnim gradom, međunarodna zajednica ga ne priznaje kao izraelsku prestonicu, a strane ambasade nalaze se u Tel Avivu.

Palestinci žele Istočni Jerusalim kao prestonicu svoje buduće države. Tramp je tokom svoje predsedničke kampanje govorio da će preseliti američku ambasadu u Jerusalim, ali je kao predsednik odustao od toga.

"SAD veruju u mir Izraela i Palestine"

Predsednik Tramp se kasnije sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. U zajedničkom obraćanju novinarima, dvojica lidera su naglasila da će nastaviti da jačaju veze SAD i Izraela i da će se zajedno suočiti sa izazovima – mirovnim pregovorima Izraela i Palestine, iranskim nuklearnim programom i terorizmom.

Izraelski premijer je rekao da “ceni promenu američke politike prema Iranu i to što su SAD oštro osudile upotrebu hemijskog oružja u Siriji.” Netanjahu je takođe rekao da “arapski lideri sa kojima se Tramp sastao zaista mogu da doprinesu uspostavljanju mira u regionu.”

Tramp je istakao da “SAD veruju u mir na Bliskom istoku i da se to mora postići novim pregovorima Izraela i Palestine”, kao i da “ceni napore Netanjahua koji vredno radi na mirovnom procesu.”

XS
SM
MD
LG