Linkovi

Tramp: Mogući napredak sa Severnom Korejom možda "lažna nada"


Predsednik Donald Tramp je izjavio da je mogući napredak ostvaren sa Severnom Korejom ali je takođe upozorio da bi pozitivni signali iz Pjongjanga mogli da izazovu "lažnu nadu".

Južna Koreja saopštila je da je Sever spreman da započne pregovore sa SAD o smanjenju svog nuleranog programa, odnosno odustajanju od nuklearnog oružja.

Predsednik Tramp jutros je na Tviteru objavio: "Po prvi put u više godina, sve uključene strane uložile su ozbiljan napor." Takođe je izrazio sumnju u namere Severne Koreje i dodao "Svet posmatra i čeka! Možda je to lažna nada ali SAD su spremne da odlučno krenu u bilo kom pravcu!"

Visoki savetnik za nacionalnu bezbednost Južne Koreje, Čang Eui-jong rekao je novinarima da je Pjongjang nagovestio da više nema potrebe da zadrži svoj nuklearni program ako vojne pretnje protiv zemlje budu eliminisane. Čang je dodao da je Severna Koreja otvorena prema razgovorima o denuklearizaciji i normalizaciji odnosa sa SAD.

Čang je bio član južnokorejske delegacije koja se upravo vratila iz dvodnevne posete Severnoj Koreji, gde je grupa imala sastanak bez presedana sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Saopštenje Seula nije potvrdila Severna Koreja. Ako se pokaže tačnim, novi stav bi predstavio značajan zaokret u politici Kim Džong Una. Samo prošle nedelje, Severna Koreja je saopštila da je spremna da započne dijalog sa SAD ali je odbacila sve preduslove za takve pregovore. SAD insistiraju na tome da Severna Koreja prvo mora da se obaveže da će okončati svoj program nuklearnog oružja pre nego što Vašington uđe u pregovore sa Pjongjangom.

Visoki zvaničnik američke obaveštajne zajednice izrazio je skepticizam u pogledu namera Severne Koreje na pretresu pred senatskim Odborom za oružane snage u Vašingtonu. Kim Džong Un "nije pokazao interes za odustajanje od nuklearnog ili programa balističkih raketa", naveo je general potpukovnik Robert Ešli, direktor Vojno-obaveštajne agencije. "Nova lansiranja projektila su gotovo izvesna a dalje nuklearne probe moguće", upozorio je.


XS
SM
MD
LG