Linkovi

Tramp menja savetnika za bezbednost i dovodi bivšeg diplomatu "jastreba"


Arhiva - Bivši ambasador SAD u UN, Džon Bolton, govori na Konferenciji konzervativne političke akcije u Okskon Hilu, Merilend, 24. februara 2017.

Predsednik SAD Donald Tramp menja svog savetnika za nacionalnu bezbednost, što je poslednja u nizu brojnih promena u njegovom timu tokom 14 meseci.

U tvitu od četvrtka uveče, Tramp je objavio da će armijskog generala H.R. Mekmastera zameniti Džon Bolton, bivši ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama i trenutno analitičar konzervativnog Foks njuz kanala.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da su se Tramp i Mekmaster "zajednički složili" da karijerni oficir vojske treba da se povuče sa svoje pozicije i penzioniše.

"Njih dvojica diskutuju o tome već neko vreme", rekao je zvaničnik. "Sled događaja je ubrzan jer su obojica osećali da je važno da se ima novi postavljeni tim, umesto konstantnih spekulacija. Ovo nije povezano ni sa jednim trenutkom ili incidentom, nego je bio rezultat tekućih razgovora između njih dvojice".

Mekmaster je rekao u izjavi: "Nakon 34 godine službe našoj naciji, zahtevam penzionisanje iz Vojske SAD efektivno ovog leta, nakon čega ću napustiti javnu službu".

Grafika: Važnija smenjivanja u Trampovoj administraciji.
Grafika: Važnija smenjivanja u Trampovoj administraciji.

Objavljeno u tvitu

Trump, u izjavi objavljenoj prvo u njegovom tvitu, kaže da je karijerni vojni oficir pomogao "razvoju naše 'Amerika na prvom mestu' strategije nacionalne bezbednosti, revitalizujući naše saveze na Bliskom istoku, razbijajući ISIS, dovodeći Severnu Koreju za sto i jačajući prosperitet naše nacije. Taj posao i ta postignuća će obezbediti da se Amerika gradi na svojim ekonomskim i vojnim prednostima".

Arhiva - Šef osoblja Bele kuće, Džon Keli, govori pred novinarima tokom dnevnog brifinga u Beloj kući, 19. oktobra 2017.
Arhiva - Šef osoblja Bele kuće, Džon Keli, govori pred novinarima tokom dnevnog brifinga u Beloj kući, 19. oktobra 2017.

Šef osoblja Bele kuće, Džon Keli, koji je penzionisani armijski general, kaže da je Mekmaster razvio opcije za predsednika obezbedio da te opcije budu predstavljene "u potpunosti i fer".

Bolton, koji je takođe bio državni podsekretar za kontrolu oružja i međunarodnu bezbednost od 2001. do 2005, smatra se za pobornika čvrste linije i intervencionistu po pitanjima međunarodne politike i odbrane.

On je nedavno zagovarao prvi udar na Severnu Koreju i povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

U intervjuu za Foks Njuz malo posle objave o njegovom postavljenju, Bolton je rekao da savetnik za nacionalnu bezbednost treba da obezbedi da "predsednik ima pun spektar opcija koje su mu predstavljene". Ali kada je predsednik doneo odluku, savetnik za nacionalnu bezbednost trebalo bi da bude glavni izvrštelj i da "ne sedi" samo na odluci koja mu se ne dopada, dodao je.

Bolton je "jedan od najjačih glasova i eksperata po punom spektru pitanja nacionalne bezbednosti i izazova sa kojima se susreće zemlja", stoji u saopštenju Bele kuće.

Bolton je dugo bio polarizujuća figura u Vašingtonu i bilo je gotovo trenutnih snažno emotivnih reakcija na društvenim mrežama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG