Linkovi

Tramp preti da "okonča" otopljavanje odnosa sa Kubom


Novoizabrani predsednik Donald Tramp zapretio je da će zaustaviti proces diplomatskog približavanja Kubi koji je sproveo predsednik Barak Obama, što je do sada najjasniji nagoveštaj da opasnost preti istorijskom obnavljanju odnosa dve zemlje.

„Ako Kuba ne bude spremna da načini veće ustupke kubanskom narodu, kubansko-američkom narodu i SAD u celini, okončaću taj dogovor“, naveo je Tramp u ponedeljak u poruci na Tviteru.

Taj tvit je u skladu sa onim što je Tramp mesecima govorio o američko-kubanskom dogovoru, za koji smatra da je jednostran i ide u prilog samo Havani. Ta tema je privukla novu pažnju posle smrti kubanskog lidera Fidela Kastra.

Trampov šef kabineta Rajns Pribus izjavio je u nedelju za televiziju Foks Njuz da je novoizabrani predsednik “apsolutno” spreman da promeni kurs prema Kubi i zaustavi otopljavanje koje je započeo Obama, u zavisnosti od toga da li će Havana “načiniti korak u pravom smeru” po pitanju ljudskih prava.

“Represija, otvoreno tržište, sloboda religije, politički zatvorenici – te stvari moraju da se promene da bismo imali otvorene i slobodne odnose”, rekao je Pribus.

Obama je skoro dve godine radio sa Kastrom i drugima u kubanskoj vladi na obnavljanju kubansko-američkih odnosa, što je ranije ove godine kulminiralo uspostavljanjem prvih direktnih letova izmedju dve zemlje u 50 godina i ponovnim otvaranjem ambasada.

Kada je Tramp u ranoj fazi predsedničke kampanje upitan o otopljavanju američkih odnosa sa Kubom, njegova reakcija je bila pretežno pozitivna.

“Mislim da je to u redu”, kazao je Tramp u intervjuu za Dejli Koler (the Daily Caller) u septembru 2015. “Trebalo je da postignemo bolji dogovor ali što se tiče koncepta otvaranja prema Kubi – 50 godina je bilo dovoljno”, rekao je Tramp imajući u vidu dugogodišnje ekonomske i diplomatske sankcije Vašingtona socijalističkoj Kubi.

Godinu dana kasnije, javni stav novoizabranog predsednika Trampa je gotovo suprotan a sada, kada govori o naporima predsednika Obame da se normalizuju odnosi sa Kubom, uglavnom ih komentariše na negativan način.

Taj trend je nastavljen posle smrti vodje kubanske revolucije, Fidela Kastra u petak. Tramp je Kastra u svom saopštenju opisao kao “brutalnog diktatora” koji je bio odgovoran za rad “streljačkih vodova, kradju, nezamislive patnje, siromaštvo i uskraćivanje fundamentalnih ljudskih prava.”

XS
SM
MD
LG