Linkovi

Kongres pokrenuo istragu ruskog mešanja u izbore


Novoizabrani predsednik Donald Tramp u intervjuu Krisu Valasu na televiziji Foks Njuz, snimljenom u Trampovoj kuli u Njujorku 10. decembra 2016.

Odbori za obavještajne aktivnosti oba doma američkog Kongresa pokrenuli su u ponedeljak istragu optužbi da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore da bi pomogla novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu da pobijedi. Tramp je tokom vikenda ocijenio da je zaključak Centralne obaveštajne agencije o ruskom miješanju smiješan, a oštre kritike izvještaja CIA-e nastavio je i danas. Time se suprostavio liderima republikanske većine u Senatu i Predstavničkom domu, Miču Mekonelu i Polu Rajanu, koji su podržali dvostranačku istragu poteza Moskve.

Kontroverza i debata u vezi sa ruskim hakovanjem se ne smiruju. Novoizabrani predsjednik je na Tviteru i u intervjuu televiziji Foks njuz kritikovao izvještaj dnevnika Vašington post da se Rusija miješala u američke izbora da bi mu pomogla da pobijedi.

"To je smiješno. U pitanju je samo još jedan izgovor. Ne vjerujem u to”.

Tramp nikada nije vjerovao da je Moskva odgovorna za hakovanje, uprkos tome što su američke obavještajne agencije zaključile da je “ruska vlada naložila hakerske napade”. Direktor obavještajnih službi i Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost su tim povodom u oktobru izdali i zvanično saopštenje. Portparol Kremlja danas je naveo da optužbe protiv Rusije nemaju veze sa realnošću. U međuvremenu, Tramp krivi politiku.

“MIslim da demokrate to objavljuju zato što su pretrpjele jedan od najvećih poraza u istoriji američke politike”.

Budući američki lider je jutros na Tviteru poručio: “Možete li da zamislite šta bi se dogodilo da su izborni rezultati bili drugačiji i da smo mi pokušali da igramo na kartu Rusije i CIA-e. To bi zvali teorijom zavjere”.

Američki i zapadni vojni zvaničnici kažu da postoje dokazi da su meta Rusije bili i demokrate i republikanci, ali da su samo objavljenje informacije Demokratske stranke. U Kongresu, zakonodavci iz obje stranke pokrenuli su istragu, navodeći da bi izvještaji o ruskom miješanju trebalo da alarmiraju svakog Amerikanca.

"Rusi nisu naši prijatelji. Zauzeli su Krim. Takođe želim da poručim da je NATO važan. Namjeravamo da se pridržavamo obaveza iz NATO sporazuma. Prema svim objektivnim standardima, riječ je jednoj od, ako ne i o najuspješnijoj vojnoj alijansi u svjetskoj istoriji. Trebalo bi svim ovim pitanjima da pristupimo pod pretpostavkom da nam Rusi ne žele dobro”, izjavio je Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan rekao je da istraga u tom domu Kongresa ne bi trebalo da "dovede u pitanje" Trampovu pobjedu, ali da je strano miješanje u američke izbore "u potpunosti neprihvatljivo" i da je rusko miješanje "naročito problematično."

Portparol Bele kuće Džoš Ernets rekao je da je kongresna istraga "neophodna kada se uzmu u obzir posljedice". Međutim, Trampov portparol Džejson Miler rekao je da je zaključak CIA o ruskom miješanju pokušaj da se "delegitimizuje pobeda novoizabranog predsjednika."

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton nije komentarisala navode o ruskim hakerskim napadima, ali je šef njenog izbornog štaba Džon Podesta zatražio od administracije predsjednika Baraka Obame da objavi sve informacije o ruskom miješanju u izbore. Podesta je uputio taj poziv prije nego što elektori, 19. decembra, zvanično verifikuju Trampovu pobedu na izborima.

XS
SM
MD
LG