Linkovi

Tramp kritikuje "besmislene presude" apelacionog suda


Predsednik Donald Tramp u Sekretarijatu za prirudne resurse.
Predsednik Donald Tramp u Sekretarijatu za prirudne resurse.

Predsednik Donald Tramp kritikovao je sudije koje su donele “besmislene presude”, poništavajući njegove uredbe o zabrani ulaska u zemlju građanima nekoliko većinski muslimanskih zemalja kao i ukidanju federalnih sredstava za gradove koji odbijaju da sarađuju sa federalnim imigracionim vlastima.

Tramp je obećao da će sporne odluke izneti pred Vrhovni sud i napao segment američkog pravosuđa u zapadnom delu zemlje gde su presude donete.

Tramp je izneo komentare na Tviteru pošto je američki okružni sudija Vilijam Orik u Kaliforniji privremeno blokirao njegovu uredbu o ukidanju federalnog finansiranja lokalnih vlada koje odbijaju saradnju sa imigracionim vlastima u slučaju ilegalnih imigranata uhvaćenih u vršenju krivičnih dela - često manjih prekršaja. Orikova privremena presuda ostaje na snazi dok tužba u vezi sa provizijom Trampove uredbe prolazi kroz sudski sistem. Uredbom koju je Tramp potpisao 25. januara traži se uskraćivanje federalnih sredstava gradovima koji štite ilegalne imigrante a sudija je ocenio da predsednik ne može da uvodi nove uslove za novac iz budžeta koji je Kongres već odobrio.

Tramp je naveo da sud koji je blokirao njegove uredbe ima “užasan učinak u broju preokrenutih presuda, blizu 80%. To je delimično istina pošto je veliki broj odluka pretežno liberalnih apelacionih sudija na zapadu zemlje poslednjih godina bio preokrenut, posle razmatranja na Vrhovnom sudu. Međutim, najviši sud u zemlji obično razmatra desetinu jednog procenta odluka apelacionih sudova u SAD, oko 64 slučaja godišnje, i brojne takve odluke, ne samo iz zapadnog okruga, poništene su proteklih godina. Veliku većinu odluka apelacionog suda, 60.000 godišnje uključujući one u zapadnom sudskom okrugu, nikada ne razmatra Vrhovni sud.

I pre Trampovih komentara, Bela kuća je oštro kritikovala Orikovu presudu. “San Francisko i slični gradovi stavljaju dobrobit ilegalnih doseljenika kriminalaca ispred bezbednosti naših građana a gradski zvaničnici koji su dozvolili takvu politiku imaju ruke urmljane krvlju ubijenih Amerikanaca”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Uredba o reviziji nacionalnih spomenika

Predsednik Tramp potpisao je još jednu uredbu čiji je cilj da se preispitaju odluke prethodnih administracija da određene površine federalnog zemljišta proglase za nacionalne spomenike i ograniče načine korišćenja te zemlje.

Sekretar za prirodne resurse Rajan Zinki, koji je dobio zadatak da izvrši reviziju, rekao je novinarima da će njegova kancelarija podneti preliminarni izveštaj u roku od 45 dana, a konačni za 120 dana. Revizijom će se razmotriti oko 30 nacionalnih spomenika, koji su dobili taj status od 1996. a pokrivaju najmanje 40.000 hektara zemljišta. Među njima je Nacionalni spomenik "Bears Ears" (Medveđe uši) u zapadnoj državi Juti, koji je predsednik Obama proglasio prošle godine. Republikanski zvaničnici u toj državi protivili su se odluci, navodeći da bi lokalni stanovnici više voleli da se zemljište koristi za građevinske projekte.

Zinki je u utorak naveo da je cilj revizije da se “državama i lokalnim zajednicama da glas u celom procesu” i da je od njega zatraženo da predloži pravne izmene ili modifikacije u slučaju spomenika.

Zakon kojim se predsedniku daje ovlašćenje da proglašava nacionalni spomenike ne daje mu eksplicitno pravo da poništava prethodne odluke i nijedan predsednik do sada nije to učinio. Pre nego što je Tramp potpisao uredbu, grupe za očuvanje prirode i predstavnici lokalnih plemena izrazili su snažno protivljenje tom potezu.

XS
SM
MD
LG