Linkovi

Izbori u SAD: Duboke podele i u spoljnoj politici


Dok predsjednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp iznose svoje planove za borbu protiv terorizma i rešavanje drugih globalnih pitanja, predizbornu kampanju pažljivo prati i svijet, zabrinut u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora. A kakvi su pogledi kandidata na svijet, te koje stavove zastupaju u pogledu ključnih spoljnopolitičkih pitanja - od međunarodnih saveza do borbe protiv Islamske države?

NATO, zapadni vojni savez osnovan prije 67 godina, u jednom trenutku se našao u centru pažnje žestoke američke predizorne kampanje.

“Moramo bliže da sarađujemo sa saveznicima, što Donald odbacuje”, poručila je demokratska kandidatkinja Hilari Klinton.

Sarađujemo sa njima dugo godina i imamo najveći haos ikada viđen”, odgovorio je njen republikanski rival Donald Tramp.

Različiti stavovi kandidata o američkoj posvećenosti NATO-u naglašavaju njihove drugačije poglede na svijet, smatra politički naučnik Džeremi Mejer.

“Tramp je nacionalnista, populista, dok je Hilari Klinton internacionalista, multilateralista.”

Tramp želi snažniju vojsku i najavljuje spoljnu politiku zasnovanu na američkim interesima. Klinton pak obećava da će upotrijebiti sve oblike moći - od diplomatije do razvoja - da promoviše američku spoljnu politiku. Suprostavljene vizije rezultirale su i oštrim razlikama u politici prema američkim protivnicima kao što je Rusija.

“Ne znam Putina. Mislim da bi bilo odlično ako bi se slagali sa Rusijom zato što bi mogli zajedno da se borimo protiv Islamske države", naveo je Tramp tokom druge predsjedničke debate.

Klinton zastupa agresivniji stav..

“Ja sam se suprostavila Rusiji. Suprostavila sam se Putinu i drugima i to ću uraditi kao predsjednik”

Klinton i Tramp nisu saglasni ni u pogledu nuklearnog sporazuma sa Iranom. Republikanski kandidat smatra da je riječ o lošem dogovoru za Sjedinjene Države. Njegova demokratska rivalka ističe da je sporazum zaustavio iranski program za nuklearno naoružanje. Kada je riječ o borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji – spoljnopolitičkom pitanju koje najviše zanima Amerikance – razlike među predsjedničkim kandidatima su više nego očigledne.

"Uopšte ne volim Asada, ali Asad ubija Islamsku državu. Rusija ubija Islamsku državu, kao i Iran i oni su se udružili zbog američke slabe spoljne politike”, kazao je Tramp.

"Rusija ne obraća pažnju na Islamsku državu. Interesuje je da održi Asada na vlasti. Kada sam bila na položaju državne sekretarke zalagala sam se za uspostavljanje bezbjednih i zona zabrane letenja, za što se zalažem i danas”, istakla je Hilari Klinton.

Međutim, na prethodnim američkim izborima, birači su bili manje usredsređeni na spoljnu politiku, a više na poslove i ekonomiju.

XS
SM
MD
LG