Linkovi

Tramp planira aprilski samit sa predsednikom Kine


Američki predsednik Donald Tramp planira da bude domaćin kineskom predsedniku Ši Đinpingu na dvodnevnom samitu idućeg meseca, u svojoj rezidenciji u Floridi, na obali Atlantskog okeana, što bi bio prvi susret dvojice svetskih lidera.

Ni Vašington ni Peking nisu potvrdili samit na Trampovom imanju Mar-a-Lago, ali američki mediji prenose da je susret lidera dve najveće svetske ekonomije planiran za 6. i 7. april. U izveštajima se navodi da bi državni sekretar Rek Tilerson trebalo da finalizuje planove za susret Tramp-Ši kada kasnije ove nedelje poseti Peking. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da su obe zemlje “u tesnoj komunikaciji” povodom razgovora svojih lidera.

Portparol Bele kuće Šon Spajser saopštio je u ponedeljak da će Tramp i Ši razgovarati o pretnji koju predstavlja program razvoja nuklearnog oružja Severne Koreje i njeno probno lansiranje projektila, kao i o drugim temama. Tramp je često pozivao Kinu da obuzda agresivno ponašanje Pjongjanga, podsećajući na uticaj Pekinga na režim severnokorejskog lidera Kim Džong Una. SAD su takođe izrazile protivljenje kineskom građenju veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru, i povremeno šalju svoje ratne brodove u međunarodne vode u neposrednoj blizini tih ostrva kako bi pokazale svoju snagu u regionu.

U međuvremenu, Kina je izrazila nezadovoljstvo Sjedinjenim Državama kada je Tramp prvi put nagovestio mogućnost da se okonča višedecenijska američka politika “jedinstvene Kine” koja prihvata poziciju Pekinga da je Tajvan deo Kine. U toku tranzicije vlasti, Tramp je prihvatio telefonski poziv predsednice Tajvana, Cai Ing-ven koja mu je čestitala na izbornoj pobedi, čime je nagovestio da SAD nisu potpuno vezane za ideju kineske kontrole nad Tajvanom, koju je Vašington prvi put prihvatio 1979.

XS
SM
MD
LG