Linkovi

Tramp: "Kim Džong Un se raduje sastanku sa mnom"


Predsednik SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un
Predsednik SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un

Predsednik Donald Tramp kaže da postoji “dobra šansa” da severnokorejski lider Kim Džong Un učini “ispravnu stvar za svoj narod I čovečanstvo” time što će preduzeti korake ka denuklearizaciji korejskog poluostrva.

U jutrošnjoj poruci na Tviteru Tramp je rekao da se raduje planiranom sastanku sa Kimom, ali je naglasio potrebu da se u medjuvremenu održe “maksimalne sankcije I pritisak”.

Kina je saopštila da je tokom Kimove tajne posete Pekingu Kim potvrdio svoju predanost denuklearizaciji korejskog poluostrva I razgovorima sa Sjedinjenim Državama I Južnom Korejom. Sinhua prenosi da je Kim doputovao u nezvaničnu posetu od nedelje do srede I sastao se sa kineskim predsednikom Ši Djinpingom.

Tramp je rekao da mu je Ši poslao poruku rekavši da je njegov sastanak sa Kimom dobro prošao I da se severnokorejski lider raduje susretu sa Trampom.

“Primio sam prošle noći poruku od kineskog predsednika Ši Djinpinga da je njegov sastanak sa Kim Džong Unom prošao veoma dobro I da se Kim raduje sastanku sa mnom. U medjuvremenu, I nažalost, maksimalne sankcije I pritisak se moraju održati po svaku cenu.”, tvitovao je Tramp.

U još jednoj poruci na Tviteru Tramp je hvalio svoj pristup Severnoj Koreji. “Godinama I tokom brojnih administraijca, svi su govorili da mir I denuklearizacija korejskog poluostrva nisu ni najmanja mogućnost.”, naveo je Tramp u tvitu.

“Mi vidimo ovakav razvoj dogadjaj kao dalji dokaz da naša kampanja maksimalnog pritiska kreira odgovarajuću atmosferu za dijalog saSevernom Korejom.”, saopštila je sekretarka za štampu u Beloj kući Sara Hakabi Sanders.

Kimova poseta Kini je bila obavijena velom tajnosti i državna novinska agencija Sinhua potvrdila ju je tek pošto je Kim otputovao iz zemlje. Dvojica lidera su ponovo potvrdila važnost održavanja bliskog kinesko- severnokorejskog saveza.

Po pitanju denuklearizacije Ši je rekao Kimu da se Kina “drži cilja denuklearizacije poluostrva “. Ista agencija je saopštila kako je Kim odgovorio da je spreman da reši “pitanje denuklearizacije” sve dok Južna Koreja I Sjedinjene Države “odgovore na nastojanja dobrom voljom I kreiranjem atmosfere mira I stabilnosti dok preduzimaju progresivne I sinhronizovane mere za realizaciju mira.”

Severnokorejska zvanična Centralna novinska agencija je izvestila o Kimovoj poseti Kini, ali nije spomenula obećanje da će se denuklearizovati niti predstojeće samite sa SAD I Južnom Korejom.

XS
SM
MD
LG