Linkovi

Tramp menja stav o jevrejskim naseljima?


Bela kuća saopštila je u četvrtak veče da nova ili proširena jevrejska naselja van aktuelnih granica “možda ne pomažu” u postizanju mira između Izraela i Palestinaca.

Međutim, portparol Šon Spajser saopštio je da Trampova administracija, iako ne veruje da je postojanje naselja prepreka miru, nije zauzela zvaničan stav o naseljavanju.

Tramp bi o tom pitanju trebalo da razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, 15 februara u Beloj kući.

Palestinci smatraju da je izgradnja jevrejskih naselja na teritoriji Zapadne obale, koju smatraju delom svoje buduće države, predstavlja veliku prepreku postizanju mira. Izrael pak tvrdi da razgovore sprečava palestinsko odbijanje da prizna jevrejsku državu.

Izraelci su bili besni zbog odluke bivše američke administracije da u decembru ne uloži veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojim se od Izraela zahteva da zaustavi izgradnju, kako je saopšteno, ilegalnih naselja.

Uoči jučerašnjih komentara iz Bele kuće, mnogi jevrejski naseljenici saopštili su da očekuju od novog američkog predsednika da ne bude prepreka izgradnji novih naselja što im, kako kažu, nije bilo dozvoljeno za vreme mandata Baraka Obame.

U međuvremenu, izraelski bezbednosni zvaničnici su u četvrtak nastavili da proteruju stanovnike ilegalnog naselja “Amona “ na Zapadnoj obali.

Izraelski Vrhovni sud je 2014. godine presudio da je to naselje izgrađeno na privatnoj palestinskoj zemlji i da mora da bude uništeno. Ultrakonzervativni izraelski zvaničnici pokušavali su da ukinu tu presudu.

XS
SM
MD
LG