Linkovi

Tramp između spoljnopolitičkih izazova i neispunjenih obećanja kod kuće


Predsednik SAD Donald Tramp u Pensilvaniji
Predsednik SAD Donald Tramp u Pensilvaniji

Predsednik Donald Tramp nalazi se u veoma turbulentnoj situaciji: treba da reši ključne spoljnopolitičke probleme poput Irana I Severne Koreje, dok ga istovremeno kod kuće čekaju neispunjena obećanja. Uz to, američki predsednik na Tviteru raspravlja I sa uticajnim republikanskim senatorom I ponovo napada medije.

Na mitingu u Pensilvaniji za podršku poreskoj reformi, Tramp se požalio da ne dobija dovoljno zasluga za sve što je do sad uradio.

Povratio sam poverenje u našu zemlju, kakvo nije bilo mnogo godina unazad.”

Tramp je veoma zauzet I Tviter raspravom sa republikanskim senatorom Bobom Korkerom, kao I napadima na medije koji izveštavaju o sukobima u njegovom kabinetu.

“Iskreno, zaista je odvratno to kako novinari pišu šta im padne na pamet, i neko treba time da se pozabavi".

Tramp želi da skupi podršku za poresku reformu, ali demokrate – uključujući I njihovog lidera u Senatu Čaka Šumera, se tome protive.

“Kažu da će porezi za srednju klasu biti manji. Neće. Reforma je namenjena bogatima”.

U situaciji koju neki vide kao haotičnu, Tramp se okreće svojoj bazi birača, kaže republikanski strateg Džon Fijeri.

“I dalje dobija poene na populizmu I činjenici da je administracija u Vašingtonu izuzetno nepopularna. Takođe zna da su mediji među republikanskim glasačima veoma omraženi.”

Ipak, Trampova navika da se svađa I sa saveznicima I sa protivnicima stvara problem, kaže Fijeri.

“Njegov najveći problem je u tome što ga nacionalni mediji ne vole. Mnogi republikanci I članovi establišmenta takođe. Demokrate ga očigleno mrze I generalno ne uspeva da privuče ljude, a ima I problem sa svojom nestabilnom prirodom.”

Uprkos nedavnim problemima, Tramp računa na podršku svoje baze, kaže analitičar Metju Dalek.

“Trenutno ga podržava 38% birača I više od 80% republikanaca. Zato je malo verovatno da će mu se mnogi republikanci značajno suprotstaviti ili se udaljiti od njega.”

Jedno od nedavnih istraživanja ipak pokazuje da Tramp gubi podršku u nekoliko ključnih država, uključujući I Pensilvaniju.

XS
SM
MD
LG