Linkovi

Tramp se vjerovatno neće žaliti na presudu prije izricanja kazne


Bivši predsjednik Donald Tramp govori za medije nakon što mu je isrečena osuđujuća presuda, 30.maja 2024.(Foto: AFP/Seth Wenig)
Bivši predsjednik Donald Tramp govori za medije nakon što mu je isrečena osuđujuća presuda, 30.maja 2024.(Foto: AFP/Seth Wenig)

Donald Tramp kaže da mu je u njujorškoj sudnici prošle sedmice učinjena nepravda i da mu je sudija dao brojne osnove za žalbu.

"Žalićemo se na ovu prevaru. Žalićemo se na mnogo različitih stvari. Nije nam dozvolio da imamo svjedoke. Nije nam dozvolio da govorimo. Nije nam dao da radimo bilo šta. Sudija je bio tiranin”, rekao je Tramp.

Tramp je osuđen po 34 tačke optužbi za falsifikovanje poslovnih knjiga kako bi sakrio isplate, što je iskorišteno da bi nelegalno uticalo na njegov izbor 2016. godine. Tramp kaže da su suđenje namjestili oni koji podržavaju predsjednika SAD Džoa Bajdena.

Po kojem osnovu bi se Tramp mogao žaliti na presudu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Bajden navodi da Trampova presuda pokazuje da niko nije iznad zakona.

"Sada će mu biti pružena prilika, kako i treba, da se žali na tu odluku, baš kao što i svako drugi ima tu priliku. Tako funkcioniše američki pravosudni sistem. Ali je nemarno, opasno i neodgovorno da bilo ko govori da je namješteno, samo zato što im se ne sviđa presuda.

Trampovi advokati mogli bi početi žalbu preispitivanjem da li je zakonska odredba iskorištena za njegovu presudu previše neodređena, kaže profesorica sa Džordžtaun prava Abi Smit:

Mogli bi da postave pitanje da li je zakonska odredba previše neodređena ili dvosmislena tako da se odnosi na previše širok niz situacija. A oni koji bi bili obuhvaćeni time ne bi tačno znali šta je to sa čime se suočavaju, ne bi razumjeli šta zakon propisuje i šta dozvoljava, imajući u vidu rječnik zakonske odredbe.

Smit kaže da bi Trampovi advokati potom mogli da provjere da li je sudija dozvolio korištenje dokaza koje nije trebao, ili je spriječio korištenje određenih dokaza odbrane koji su trebali biti dozvoljeni.

Kada smo željeli da uradimo neke stvari, nije dao mom advokatu, nije nam to dozovlio. Ali kada je vlada nešto željela, sve su dobijali. Dobijali su sve što su htjeli“, rekao je Tramp.

Tramp bi mogao da se žali i po osnovu neefikasne odbrane.

I tu, mislim da je propust odbrane da prigovori na svjedočenje Stormi Danijels u kojem je ona sugerisala da seksualni kontakt između nje i Trampa možda nije bio uz obostrani pristanak, da je to potencijalno plodno tle za žalbu po osnovu efikasnosti odbrane", navodi Smit.

Kakva god da im je strategija, Tramp i njegovi advokati vjerovatno neće uložiti žalbu prije izricanja presude 11. jula, kaže profesor Džon Džej koledža krivične pravde Dejvid Šapiro:

On će najvjerovatnije čekati izricanje presude. Na taj način on i njegovi advokati će imati punu sliku o tome sa čime se suočava, radije nego radeći dio po dio, što između ostalog, troši Trampove finansijske resurse i ne daje suštinsku prednost njegovom slučaju.

Smit kaže da odluka o žalbi vjerovatno neće biti donesena prije novembarskih izbora:

"Ovo nije brz proces. Ne vidim, čak i ako Odjel za žalbe vidi ovaj slučaj kao poseban i urgentan zbog predsjedničkih izbora, da će se to dogoditi prije novembra.

Ako mu presuda ne bude poništena prije izbornog dana, Tramp će postati prvi predsjednički kandidat sa krivičnom presudom.

XS
SM
MD
LG