Linkovi

SAD: Iran "upozoren" nakon lansiranja rakete


Predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući u Vašingtonu 31. januara 2017. (REUTERS/Carlos Barria - RTX2Z36M)

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je Iran "formalno upozoren" zbog lansiranja balističke rakete.

Tramp je u nizu tvitova u četvrtak takođe ponovo osudio sporazum koji su SAD i pet svetskih sila postigli kako bi obuzdali iranski nuklearni program u zamenu za popuštanje sankcija.

Tramp je rekao da bi Iran trebalo da bude zahvalan zbog sporazuma i da je ta zemlja bila na rubu propasti, pre nego što su milijarde dolara odmrznute.

Američki predsednik je kasnije, na sastanku sa predstavnicima kompanije Harli Dejvidson, rekao da su sve opcije na stolu, u odgovoru na pitanje novinara da li je vojna akcija protiv Irana jedna od opcija.

Iran se u nuklearnom sporazumu obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma i da promeni namenu svojih nuklearnih postrojenja u druge svrhe.

U sredu, Trampov savenik za nacionalnu bezbednost, Majkl Flin, koji je osudio lansiranje rakete, rekao je da je to "samo poslednji u nizu incidenta" u kojima je Iran pretio SAD i saveznicima u regionu tokom poslednjih šest meseci.

On je rekao da su lideri u Teheranu sada ohrabreni da preduzmu takve akcije zbog nuklearnog sporazuma koji je "slab i neefikasan" i zbog toga što su druge nacije uključene u sporazum propustile da preduzmu akcije kako bi obuzdale vojne ambicije Irana.

Video - Flin: Iran je "upozoren"

General Flynn: ‘Officially Putting Iran on Notice’
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Tokom brifinga u Beloj kući, Fin je optužio bivšeg predsednika Baraka Obamu i članove njegove administracije za to što nisu bili dovoljno čvrsti prema Teheranu.

"Obamina administracija nije uspela da odgovori adekvatno na zloćudne akcije Teherana - uključujući transfere oružja, podršku terorizmu i druga kršenja međunarodnih normi", rekao je Flin. "Trampova administracija osuđuje takve akcije Irana koje podrivaju bezbednost, prosperitet i stabilnost na Bliskom istoku i šire i rizikuju živote Amerikanaca".

Flin je dodao: "Od danas, zvanično upozoravamo Iran". On nije želeo da objasni svoj komentar više od toga niti da zapreti i jednom konkretnom akcijom protiv Irana.

Iran, Jemen

Kasno u sredu, viši zvaničnik Bele kuće rekao je da iransko lansiranje balističke rakete i podrška Huti pobunjenicima u Jemenu provokacije koje destabilišu region i da su pretnja za nekoliko zemalja, uključujući i saveznike SAD. Zvaničnici kažu da će Sjedinjene Države odgovoriti "prikladno".

Upitan koje bi akcije SAD mogle da preduzmu, zvaničnik je samo rekao da imaju na raspolaganju širok dijapazon mogućih opcija. Ipak, viši zvaničnik Bele kuće rekao je da su iransko lansiranje rakete i mogući odgovor SAD odvojeni od iranskog nukelarnog sporazuma i da Bela kuća ne optužuje Iran za kršenje originalnog sporazuma.

Arhiva - Raketa zemlja-zemlja dugog dometa Emad tokom vojne parade Revolucionarne garde ispred spomenika revolucionarnog osnivača Ajatolaha Homeninija, pored Teherana, 21. septembra 2016.
Arhiva - Raketa zemlja-zemlja dugog dometa Emad tokom vojne parade Revolucionarne garde ispred spomenika revolucionarnog osnivača Ajatolaha Homeninija, pored Teherana, 21. septembra 2016.

Jan Lustik, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Pensilvaniji, rekao je za Glas Amerike da Sjedinjene Države moraju biti oprezne u odnosu prema akcijama Irana, navodeći primer da bi Iran mogao da učini situaciju gorom po 6.000 američkih vojnika koji su u Iraku.

"Većina stanovnika u Iraku su Šiti i simpatišu, na jedan ili drugi način, Iran. Postoji vrlo velika i moćna grupa militanata u Iraku koje su obučavali i kojima komanduju Iranci. To su neke od najboljih borbenih jedinica koje su imale uspehe u brorbi protiv ISIS-a".

Američka grupa Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana (UANI), kaže da je međunarodni biznis zbunjen i nesiguran zbog ponašanja Irana i reakcije američke vlade.

Dejvid Ibsen, predsednik UANI-a, kaže da je obeshrabrio svoje kontake u vezi sa pokušajem da se postignu novi sporazumi sa Iranom.

U intervjuu za Glas Amerike na persijskom jeziku, Ibsen je rekao da se kompanije pitanju da li će iranski raketni test rezultirati ponovnim uvođenjem finansijskih sankcija Teheranu.

"Oni takođe pitaju, da li ako kompanije zapošljavaju građane koji imaju dvojno državljanstvo (u Iranu) mogu biti kidnapovane ili držane u izolaciji od iranskog režima. Da li će poslovati sa izloženim elementima režima ili sa Korpusom Islamske revolucionarne garde? Svi ti rizici su vrlo stvarni i kompanije su prihvatile zdušno naša upozorenja", rekao je Ibsen.

Konsultacije

Saopštenje Bele kuće u sredu stiglo je nakon dugotrajnih konsultacija sa ključnim zvaničnicima SAD, kroz ono što se obično opisuje kao međuresorni proces. Neki zvaničnici koji znaju više o toj diskusiji opisali su akcije Irana kao provokativne, ali i dalje većinom u skladu sa ponašanjem Teherana tokom poslednjih nekoliko meseci.

Arhiva - Državni sekretar Džon Keri razgovara sa ministrom inostranih poslova Irana Mohamedom Džavadom Zarifom u Beču, nakon što je Međunarodna agencija za agomsku energiju (IAEA) potvrdila da je Iran ispunio sve uslove nuklearnog sporazuma
Arhiva - Državni sekretar Džon Keri razgovara sa ministrom inostranih poslova Irana Mohamedom Džavadom Zarifom u Beču, nakon što je Međunarodna agencija za agomsku energiju (IAEA) potvrdila da je Iran ispunio sve uslove nuklearnog sporazuma

"Teško je znati šta administracija ima na umu", rekao je bivši viši zvaničnik u Obaminoj administraciji upoznat sa pregovorima o Iranskom nukearlnom sporazumu.

"Naravno da bi trebalo da budemo konkretni kada je reč o raketnim aktivnostima Irana", rekao je taj zvaničnik. "SAD imaju znatne sankcije koje su u vezi sa raketama koje apsolutno treba da sprovodimo".

Iran je potvrdio u sredu da je izveo lansiranje rakete prošle nedelje, ali je rekao da nije narušio nuklearni sporazim postignut između šest svetskih sila i Teherana 2015. godine. Rezolucija 2231 Saveta bezbednosti UN, usvojena nakon što je postignut nuklearni sporazum, poziva Iran da ne preduzuma nikakve aktivnosti povezane sa balističkim raketama, ali nije posebno zabranila takvu aktivnost.

Šahir Šahidsales, iransko-kanadski politički analitičar, rekao je za Glas Amerike na persijskom jeziku u sredu da je nedostatak eksplicitne zabrane za aktivosti sa balističkim raketama koji postoji u Rezoluciji, problematičan za Vašington.

"Sjedinjene Države ne mogu da se oslone na rezoluciju kako bi osudili Iran u Savetu bezbednosti UN-a i iz istog razloga, Rusija i Kina neće sarađivati sa SAD po ovom pitanju", rekao je Šahidsales.

Američka ambasadorka u UN, Niki Hejli, ocenila je iransko lansiranje rakete kao "apsolutno neprihvatljivo" tokom sednice Saveta bezbednosti u utorak i rekla da Trampova administracija neće ostati slepa na takve akcije.

Britanski izaslanik, Metju Rajkroft, podržao je zabrinutost Hejlove. "Postoji vrlo značajna zabrinutost o lansiranju balističke rakete". Rekao je da je lansiranje od 29. januara nije bilo u skladu sa Rezolucijom 2231.

Misija Irana u UN izdala je saopštenje ponavljajući poziciju Teherana da "Rezolucija Saveta bezbednosti 2231 ne zabranjuje legitimne i konvencionalne raketne aktivnosti".

Guita Arjan iz Glasa Amerike na persijskom učestvovala je u pisanju ovog izveštaja

XS
SM
MD
LG