Linkovi

Tramp i Putin licem u lice - "veoma dobri razgovori"


Sastanak Putina i Trampa na samitu G20
Sastanak Putina i Trampa na samitu G20

Predsednik SAD Donald Tramp prvi put se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - najpre na marginama samita G20 u Nemačkoj, da bi potom razgovarali više od dva sata. Sastanak je bio srdačan: Putin je rekao da je “oduševljen” što je lično upoznao Trampa, dok je američki predsednik “počastvovan” time što je upoznao Putina.

Predsednik Putin I ja smo razgovarali o različitim temama I rekao bih da stvari idu u pozitivnom pravcu, I da smo imali veoma, veoma dobre razgovore. Razgovori će se nastaviti I radujemo se mnogim pozitivnim stvarima koje će se desiti Rusiji, Americi I svima kojih se tiču. Čast mi je što sam ovde sa Vama I hvala”, rekao je Tramp.

“Vaša ekselencijo, gospodine predsedniče, nekoliko puta smo razgovarali telefonom o važnim bilateralnim I međunarodnim problemima. Ali, telefonski razgovor nije dovoljan. Nastavljamo sa pozitivnim razvojem bilateralnih odnosa kako bismo mogli da rešavamo akutne međunarodne probleme, koji iziskuju I sastanke licem u lice. Oduševljen sam što sam imao priliku da Vas lično upoznam, I nadam se da će ovaj sastanak voditi pozitivnim rezultatima.”, odgovorio je Putin.

Lideri najbogatijih država na svetu otvorili su samit bez velikih očekivanja, ali sa velikim brigama – jer neki učesnici u politici nove američke administracije vide izolacionističke I protekcionističke tendencije. Domaćin samita, nemačka kancelarka Angela Merkel ne nada se konsenzusu, ali poziva na kompromis.

Svi znamo koji su globalni izazovi I znamo da nam vreme ističe. Zato ih možemo rešiti samo ako smo spremni na kompromis, da izađemo jedni drugima u susret, a da - ovo posebno naglašavam – ne dozvolimo da to preterano utiče na nas”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Drugi dan protesta, sukobi demonstranata i policije

Nemir I neslaganje vidljivi su i van samita. Na ulicama Hamburga već drugi dan traju protesti i sukobi između antikapitalističkih aktivista i policije. Policija je upotrebila i vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su hteli da spreče dolazak delegacija na samit. Demonstranti su palili automobile.

Protesti na ulicama Hamburga tokom samita G20
Protesti na ulicama Hamburga tokom samita G20

Iako je sastanak Trampa i Putina bio glavni današnji događaj na samitu, pitanja trgovine, klimatskih promena I Severne Koreje su takođe visoko na listi prioriteta američkog predsednika. Nema mnogo očekivanja da će oko nekih pitanja biti postignuta saglasnost, ali su razgovori licem u lice možda dobar početak za to.

XS
SM
MD
LG