Linkovi

Slede izbori u pet severoistočnih država


Sledeći veliki test u predsedničkoj kampanji SAD dolazi u utorak, kada će primarne izbore održati pet država - Konektikat, Delavar, Merilend, Pensilvanija i Roud Ajlend.

Dva predsednička favorita - republikanac Donald Trump i demokrata Hilari Klinton - dobro su pozicionirani da pokupe dodatan broj delegata u utorak, čime bi mogli da učvrste svoj status vodećih kandidata za predsedničku nominaciju svojih stranaka.

Donald Tramp je „na konju“ otkako je osvojio veliku izbornu pobedu u državi Njujork. Tramp sada traži od svojih pristalica da gledaju unapred i njega zamisle u Beloj kući posle pobede na predsedničkim izborima u novembru.

„Kada budem dao glas Donaldu Trampu da bude predsednik Sjedinjenih Američkih Država i on bude izabran, naša zemlja će ubrzo posle toga ponovo biti velika. Ponovo ćemo pobeđivati, i verujte mi, mi ćemo zaista pobeđivati, pobeđivati i pobeđivati. Ne zaboravite, da Amerika bude ponovo sjajna.'"

Tramp se nada da će u utorak svojim rivalima naneti još jedan udarac u svih pet severoistočnih država, u kojima ankete pokazuju da vodi.

Ali, Ted Kruz, senator iz Teksasa, i guverner Ohaja Džon Kejsik još se bore za delegate u nadi da će tako Trampu uskratiti pobedu u prvom krugu glasanja na nacionalnoj stranačkoj konvenciji u Klivlendu u julu.

Senator iz Teksasa, Ted Kruz insistira da će izaći kao pobednik na spornoj konvenciji republikanske stranke.

„Šezdeset pet do 70 odsto republikanaca priznaju da Donald Tramp nije najbolji kandidat da se bori protiv Hilari Klinton.“

Tramp ostaje republikanski favorit, ali mora da nastavi sa osvajanjem većine preostalih delegata kako bi izbegao bitku na konvenciji, kaže analitičar Džon Fortije.

„Na redu su države koje su povoljne za njega. Ali nominacija mu nije garantovana. On jedini može da stekne potreban broj delegata. Ted Kruz matematički ne može, niti Džon Kejsik. Donald Tramp bi mogao da bude očigledan kandidat ili možda neće uspeti, što znači da odluka ostaje za konvenciju.“

Demokratski favorit Hilari Klinton takođe nastupa posle pobede u svojoj matičnoj državi Njujorku gde je porazila rivala Bernija Sandersa. Klinton ističe nacionalno jedinstvo dok nastoji da zaključi posao za stranačku nominaciju.

„U demokratiji niko nije vlasnik istine. Znamo da ne živimo u diktaturi. Ni u teokratiji. U demokratiji smo i moramo da razgovaramo i saslušamo.“

Uprkos teškom porazu u Njujorku, Sanders se zarekao da će nastaviti svoju bitku, bez obzira što ga neke demokrate pozivaju da ublaži napade na Klinton i podrži partijsko jedinstvo. Sanders je fokusiran na političku revoluciju.

„Smatrali su našu kandidaturu marginalnom. Baš tako. Prešli smo dug put u poslednjih 11 meseci.“

Klinton je favorit u svih pet severoistočnih država, a njene izborne pobede bi dodatno pojačale pritisak na Sandersa da razmisli koliko dugo želi da nastavi nastavi svoju kampanju.

XS
SM
MD
LG