Linkovi

Nakon uvođenja tarifa SAD potpisano Transpacifičko partnerstvo


Predstavnici zemalja članica prilikom obnavljanja Transpacifičkog partnerstva, REUTERS/Rodrigo Garrido

Jedanaest nacija potpisalo je Transpacifičko partnerstvo (TPP), što se smatra značajnim korakom ka smanjenju globalnih trgovinskih barijera.

Tramp, koji je prošle godine objavio povlačenje iz partnerstva, uveo je tarife na uvoz čelika i aluminijuma, u pokušaju da zaštiti američke proizvođače.

“Vi ste zaista kičma Amerike, znate to, veoma specijalni ljudi.”, rekao je Tramp prilikom obraćanja zaposlenima u američkoj industriji metala.


Iz Bele kuće sopšteno je da će se tarife odnositi na kompletan uvoz čelika i aluminijuma, sa 25 odsto za čelik i 10 odsto za aluminijum.

Za sada, takse se neće odnositi na Meksiko i Kanadu, koje su trenutno u pregovorima sa Amerikom o NAFTA – i. Ostale zemlje takođe se mogu prijaviti za izuzeće.

Tramp je rekao da su tarife neophodna stavka za nacionalnu bezbednost.

“Želimo graditi naše brodove, želimo graditi naše avione, našu vojnu opremu, koristeći naš čelik i aluminijum”, rekao je Tramp uoči potpisivanja ukaza o uvođenju tarifa.

Ali neke pristalice slobodne trgovine kažu da obrazloženje o odbrani nacionalne bezbednosti nije opravdano.

“Čini se da je njihova briga – ako ne budemo imali industriju čelika ili aluminijuma, hoćemo li moći da napravimo naše oružje? Međutim, stvar je u tome da mi imamo industriju aluminijuma i čelika koje proizvode ogromne količine čelika i aluminijuma. Čak se i Američko ministarstvo odbrane bavilo procenom i saopštilo da nam je za naše potrebe dovoljno svega 3 odsto američkog čelika. Prema tome, imamo puno čelika.”, objašnjava analitičar Kejto instituta za trgovinsku politiku, Sajmon Lester.

Preostaje nekoliko važnih pitanja: Ko će biti izuzet iz tarifa, koja će biti reakcija dosadašnjih američkih partnera i koliko će porasti cena američkih proizvoda od čelika i aluminijuma?

Ipak jedna stvar je sigurna – uloga SAD u globalnom trgovinskom sistemu brzo se menja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG